Kaj je obljubil Zoran Janković?

Najbolj verjeten novi premier Zoran Janković, predsednik Liste Zorana Jankovića - Pozitivne Slovenije, je obljubil: »Čas je za uspešno, socialno, solidarno Slovenijo z nasmehom na obrazu. Za demokratično, a učinkovito državo.«

Ni pa še bil jasen, koga bo vzel v koalicijo in kakšni bodo prvi gospodarski ukrepi.

Če ste bili po naključju včeraj ob razglasitvi prvih izidov vzporednih volitev pred mestno hišo v Ljubljani, ste lahko videli, da nima tradicionalno vnetih volivcev le slovenska »desnica«, temveč si jih je v sedmih tednih pridobil tudi Janković. Obiskovalci so vzklikali: »Zoki, Zoki! Zmaga!« V središču Ljubljane se je okoli njega zgodil pravi (mali) stampedo, pili so vino, čestitali so (neuradnemu) zmagovalcu, vrteli so glasbo - tudi pesem Jankoviću ljube hrvaške pevke Danijele »Ide mi«.

SDS: samo nasmeh je bolj grenak

Že takoj ob razglasitvi prvih izidov je iz štaba na Gospodarskem razstavišču odšlo precej podpornikov, nekateri tudi v solzah. Prvaka stranke Janeza Janšo je bilo treba čakati, prišel je šele po 21. uri in med simpatizerji sprožil velik aplavz. Takoj je napovedal predčasne volitve, kdaj, ni želel špekulirati, je pa dodal, da bo potreba po njih vidna že čez nekaj mesecev. »O moji usodi bo odločal kongres prihodnjo pomlad,« je odvrnil na vprašanje, ali bo odstopil. Več članov nam je, neuradno, citirati se niso pustili, dejalo, da bi, če bi bili na njegovem mestu, odstopili.

»A težava je, da nimamo takega, ki bi lahko bil lider. Mogoče je še najbliže temu Žiga Turk.« Po govoru je Janša »zažural« in zaplesal skupaj s podporniki ob zvokih slovenskih zimzelenih melodij. A nasmehi so izginili z obrazov takoj, ko ob njih ni bilo fotografov in snemalcev. »Kako naj bomo veseli takega izida?!«

Koalicija Draga Isajlovića: Janković, Pahor in Erjavec

»Vstali smo od mrtvih,« je prvak SD in odhajajoči premier Borut Pahor nagovoril članstvo tik po koncu volilnega molka, vidno zadovoljen z volilnim izidom. Nekdanji svetovalec ministra Franca Križaniča Drago Isajlović pravi, da bodo v koaliciji zagotovo Pozitivna Slovenija, SD in Desus: »Skupaj imamo 44 glasov.« Morda pa bosta v koaliciji še Lista Gregorja Viranta in SLS, ga je dopolnil dolgoletni poslanec Miran Potrč. To bi bila močna koalicija, ki bi zmogla reforme, je presodil Potrč. Dodal je, da bo Pahor ostal na čelu stranke, če bo SD v vladi, sicer pa na kongresu najbrž ne bo kandidiral. Najverjetneje bi bil Pahor zunanji minister .

»Ne bo nam prijetno v nobeni koaliciji«

»Izid je dober, sploh, ker smo pred osmimi tedni začeli iz nič, brez kapitalskega ozadja in lobijev,« je volilni izid komentiral Gregor Virant. Koalicijo bo, pravi, treba sestaviti hitro, možne pa so vse, a pod jasnimi pogoji. Kandidat Virantove liste Janez Šušteršič je prepričan, da ne bo prijetno biti v nobeni koaliciji. Odvetnik Jani Soršak napoveduje, da bo nova vlada morala kot prioriteti postaviti NPU in tožilstvo. Ni se še odločil, ali bi bil notranji minister, a na vprašanje, ali bi v Jankovićevi vladi preiskoval tudi sporne posle Jankovićevih sinov, odgovarja pritrdilno.

Vrnitev odpisanih

»Krščanska demokracija se vrača v parlament,« je volilni izid komentirala predsednica NSi Ljudmila Novak. Stranki je uspel veliki met - prvič v samostojni Sloveniji se je zgodilo, da se je stranka, ki je na prejšnjih volitvah izpadla iz parlamenta, vanj vrnila. O povolilnem sodelovanju je bila Novakova jasna: »Želimo biti v pomladni koaliciji.« Kljub vrnitvi v parlament je bilo sicer med visokimi funkcionarji stranke NSi slišati nekaj negodovanja, češ da je volilni izid hud poraz pomladne opcije.

Žerjav že ponuja sodelovanje Jankoviću

»SLS je dobila dober rezultat, mi se bomo pogajali, če bomo imeli priložnost, tudi za vstop v vlado, sicer bomo nadaljevali svojo pot v opoziciji,« je po razglasitvi rezultatov napovedal prvak SLS Radovan Žerjav. Med članstvom je bilo medtem slišati precej zadržanosti do koalicijskega sodelovanja z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem. Stranki je v primerjavi s prejšnjimi volitvami uspelo pridobiti en poslanski stolček.
Vir: Finance.si

Foto priponke

Kaj je obljubil Zoran Janković?

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.