Virant: Sestanek z Jankovićem spoznavni

Predsednik Liste Virant Gregor Virant je ob prihodu na srečanje poslancev stranke poudaril, da sta z Zoranom Jankovićem dogovorjena, da vsebine današnjega pogovora ne bosta razkrivala.

Virant upa, da se bo Janković učinkovito lotil koalicijskih pogajanj. Povedal je še, da so v stranki že oblikovali pogajalsko skupino, ki jo vodi Janez Šušteršič.


Virant je ponovil, da je bil danes spoznavni sestanek in da so še daleč od dogovora. Tako meni, da bo potrebnega "še zelo, zelo veliko dela". Ob tem pričakuje, da bo pogajalsko ekipo oblikoval tudi Janković in da se začne pripravljati osnutek koalicijske pogodbe, "da vidimo natančno, o čem se pogajamo". Dodal je, da v njihovi pogajalski skupini poleg Šušteršiča sestavljajo še Jani Soršak, Janko Jenko in Tomaž Štih.


Po Virantovih besedah je bil današnji sestanek z Jankovićem precej površen, oni pa da so natančni in želijo imeti stvari napisane. "Če se pogovarjamo o javnem dolgu ali deficitu, potem moramo natančno vedeti za vsako leto posebej, kakšni so cilji," je menil. Na vprašanje, zakaj pogovor ocenjuje kot površen, je Virant odgovoril, da se v eni uri ne da prav veliko pogovoriti in dogovoriti. Zapis koalicijske pogodbe pa mora biti po njegovih besedah res natančen, da bodo točno vedeli, kaj se bo delalo naslednja štiri leta, če bodo šli v koalicijo.


Vprašanje resorjev je sedaj sekundarno, je povedal, ampak dodal, da so že povedali, da je zanje pomembno, da vodijo t. i. resorje pravne države. Predvsem pa Virant ne želi, da bi te resorje vodila Pozitivna Slovenija.


Povedal je še, da glede na njihova stališča "zadolževanje države odpade", prav tako nasprotujejo dvigu DDV. Zagovarjajo tudi umik države iz gospodarstva, zlasti iz NLB.


Glede informacij, ki so se pojavile danes, da naj bi SDS novačil poslance Virantove stranke, je Virant razložil, da se je pogovarjal s poslanci in da pritiska nanje ni bilo. To so ob prihodu v prostore na Jurčkovo cesto v Ljubljani, kjer bo tudi sedež stranke, potrdile tudi novoizvoljene poslanke Polonca Komar, Truda Pepelnik in Katarina Hočevar. Tudi na današnjem sestanku je Virant poslance povprašal, ali držijo informacije o novačenju, kar so mu poslanci ponovno zanikali.


Na vprašanje, ali bi bilo lažje v koalicijo s predsednikom SDS Janezom Janšo, pa je Virant odgovoril, da je Janez Janša volitve izgubil.


Virant je po sestanku s svojimi poslanci dejal, da so se na današnjem srečanju pogovarjali o načinu dela poslanske skupine ter da jih je obvestil o koalicijskih pogajanjih. Glede koalicijskih pogajanj je poslanska skupina "čvrsta, kompaktna in enotna," je ocenil. Njihovo enotno stališče je, da morajo biti načelni in braniti svoj program in stališča. Za sodelovanje so odprti, je dejal, vendar ne za vsako ceno. Tudi Komarjeva je po sestanku dejala, da se danes o popuščanjih še niso pogovarjali. In kot je dodala, so danes med seboj spoznali in pogovorili, v ekipi pa da je prisotna "neka dobra energija". Vodje poslanske skupine danes še niso imenovali, Virant je dejal, da imajo še čas za dogovor o tem.


Poslanci Liste Virant se pred konstituiranjem državnega zbora verjetno ne bodo ponovno sestali. Kot je dejal, je svet stranke tisti, ki bo odločal o vstopu v koalicijo. Glede novega sestanka z Jankovićem pa Virant pravi, da je žogica na strani najverjetnejšega mandatarja, zato Virant čaka Jankovićevo povabilo na naslednji sestanek.
1.5.2012 15:09:07

Foto priponke

Virant: Sestanek z Jankovićem spoznavni

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.