Pogledi Slovenije: Se Jankoviću obetajo velike težave?

V sinočnji oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija so svoja stališča glede oblikovanja vlade in morebitnega sodelovanja v koaliciji predstavili nekateri prvaki strank. Janković, navajen trdega dela, bo potreboval precej potrpljenja.

Se politiki Jankovića bojijo? Vsi povdarjajo državotvornost, javnosti prodajajo izjave kot "za dobro Slovenije" je treba hitro sestaviti vlado, a je vsakemu posebej najpomembnejše, kaj mu bo sodelovanje prineslo - kateri stolček?!

Erjavec in Janša sta se sicer strinjala, da je treba določiti prednostne naloge Slovenije, a v vladi z Jankovićem se ne vidita. Pahor je opozoril, da država ni kot podjetje, saj ima avtonomne sisteme, kar bi Jankoviću lahko predstavljalo težave. Virant meni, da je Janković navajen voditi z 51-odstotno večino, vendar - kot pravi - je v programih njegove in Jankovičeve liste kopica razlik, ki jih ni mogoče premostiti v uri in pol, zato bo za kaj več potreben čas. Resnega pristopa s strani Pozitivne Slovenije zaenkrat še ni bilo, je v oddaji povedal Gregor Virant.

Janez Janša je v odgovoru na vprašanje, zakaj je za mesto srečanja z Zoranom Jankovičem izbral parlament, povedal, da je to pač nevtralno mesto in edino primerno za takšne pogovore. Zanikal je namigovanja, da bi zahteval srečanje v prostorih SDS-a, prav tako pa dejal, da se z Jankovićem ne misli sestajati po kafičih, saj je proti skritemu trgovanju in za preglednost.

Ko je beseda nanesla na zaupnico stranke Janši, je ta povedal, da je svoj odstop izvršilnemu odboru SDS ponudil takoj v ponedeljek, a so ga člani odbora soglasno zavrnili. Glede svojega morebitnega naslednika pa je povedal, da ga že dolgo vzgaja, oz. da je teh več.

Glede vstopa v vlado je tudi predsednik DeSUS-a dejal, da si tega ne želi. Je pa DeSUS pripravljen podpreti močno vlado, ki mora imeti jasen program, zato je odgovornost zdaj na Jankoviću, ki je ves čas trdil, da ima odlično ekipo.

O razlikah v vrednotah in programu z Jankovićem je spregovorila tudi predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak, po mnenju predsednika SD Boruta Pahorja pa Jankovič ni spremenil pogleda na vodenje države. Ali bo SD sodeloval v koaliciji, bo odločilno predvsem, ali bo stranka lahko sooblikovala politiko. "Če tega ne bo, je bolje, da ga podpremo in se pogajamo za reforme, kot da smo v vladi. Če bomo ocenili, da bomo sooblikovali, bomo v vlado šli," je svoje poglede na vstop v koalicijo razkril Pahor. Težavo vidi pri pogledu Jankovića na državo kot na podjetje.

Podjetnik Sandi Češko je v oddaji dejal, da Slovenija potrebuje močno vlado, in to čim prej, saj v Evropi vladajo izredne razmere. Za Slovenijo je po njegovem mnenju ključno vprašanje, kam se bo vključila, če EU razpade. Opozoril je, da lahko izgubimo politično kredibilnost, če bo vsaka stranka šla v pogajanja s figo v žepu. To nam lahko podraži kredite, ker bodo trgi izgubili zaupanje v nas.

Pravnik Miro Cerar je dejal, da morajo sogovorniki predvsem vedeti, kaj je za javnost in kaj ne. Z neprimernimi izjavami o malenkostih je nasprotnik lahko hitro užaljen, zato bi bilo pametno čim manj razlag javnosti.

1.5.2012 15:08:32

Foto priponke

Pogledi Slovenije: Se Jankoviću obetajo velike težave?

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.