Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Vredu
» Več o piškothih
14.2.2016
Informativni dnevi
Volitve - Ljubljana Radio Krka, Mmc RtvSlo 11.12.2011 13:07:30 6 komentarjev

Jankovićevi "pozitivci" strašili?

5
Na spletni strani SDS-a se je pojavil zapis, ki trdi, da je Pozitivna Slovenija s strašenjem državljanov nekdanje Jugoslavije dobila zmagovalne glasove. V SDS-u trdijo, da ne gre za stališče stranke.

V svojem zapisu Tomaž Majer izpostavi, da je Slovenija ob svojem nastanku podelila okoli 200.000 državljanstev, zaradi svoje visoke rodnosti pa je ta populacija do leta 2011 štela že 220.000 predstavnikov. Še okoli 40.000 ljudi se je v Slovenijo priselilo med vojno na Balkanu po razpadu Jugoslavije, ki so si državljanstvo uredili naknadno, piše na spletni strani. Z upoštevanjem posrednega dometa naj bi populacija obeh omenjenih skupin štela 350.000 volilnih glasov.

n prav ti glasovi naj bi listi Zorana Jankovića pomagali na oblast. "Po moji oceni in informacijah mojih prijateljev in znancev, ki so bili ali v volilnih odborih ali so volili na blokovskih voliščih v Ljubljani, Celju in Kopru, je bilo mogoče opaziti:
1. množično udeležbo volivcev s tujim naglasom ali volivcev, ki sploh niso odprli ust, na volišča pa so prihajali v skupinah po 10 ali večjih;

2. udeležbo volivcev v športnih oblačilih (trenirkah), ki so imeli na roki s kemičnim svinčnikom napisano številko, ki jo morajo obkrožiti na glasovnici;

3. opazovalce udeležbe na voliščih, ki so v skupinicah po dva ali trije postavali pred ljubljanskimi volišči in stalno telefonirali; večina je govorila v srbskem jeziku."

Denar za glas
T. i. "nove" državljane naj bi teden dni pred volitvami klicali in jih celo obiskovali na domu. Prepričevali naj bi jih, da bodo z desnico na oblasti izgubili državljanstvo, posledično pa jih čaka deportacija. Ponujali naj bi jim celo denar.

Pozitivna Slovenija naj bi po trditvah Majerja imela v vsakem mestu "poseben štab, ki se je ukvarjal samo s klicanjem novih državljanov. Razpolagali so s kopijami volilnih imenikov in seznami iz uradnih evidenc prebivalstva." Podobna navodila s strašenjem naj bi se izvajala tudi v javnih podjetjih mestne občine Ljubljana, kot primer navede Snago, ter med člani Zveze borcev in Zveze društev upokojencev.

Ne gre za stališče stranke
Za odziv in komentar smo prosili tudi obe stranki. V SDS-u so za MMC odgovorili, da "v opisanem primeru ne gre za stališče SDS, temveč za komentar obiskovalca naše spletne strani."

Dodatno pa so na spletnem družabnem omrežju Twitter zapisali tudi, da "SDS na svoji spletni strani objavlja različna mnenja in komentarje, ki ne odražajo nujno njenih stališč. Tudi Markeša, Lorencija, Miheljaka". Na odziv Pozitivne Slovenije še čakamo.

Na omenjenem omrežju se je oglasila tudi vodja urada informacijskega pooblaščenca Nataša Pirc Musar. "Zlorabo volilnih imenikov kaznujem jaz. Ne bi bilo prvič. Če so očitki izmišljeni, bom sama podala ovadbo za sovražni govor," je zapisala.
Popravljeno 1.5.2012 15:07:40