Znani bodo uradni izidi volitev

Državna volilna komisija bo danes razglasila uradne izide predčasnih državnozborskih volitev. Predsednik države Danilo Türk pa bo nato sklical ustanovno sejo novoizvoljenega državnega zbora, ki bo predvidoma 21. decembra.

Državna volilna komisija (DVK) bo namreč na današnji seji sprejela poročilo o izidu glasovanja na predčasnih državnozborskih volitvah, ki so potekale 4. decembra. Predsednik DVK Anton Gašper Frantar bo nato poročilo predal predsedniku republike, ki bo sklical ustanovno sejo novega sklica državnega zbora.

Kdaj se bo DZ v novi sestavi sešel na ustanovni seji, uradno še ni znano, predsednik Turk pa je v četrtek na dogodku STA izrazil pričakovanje, da bo ustanovna seja sredi prihodnjega tedna. Po neuradnih podatkih naj bi sejo sklical za sredo, 21. decembra. Na ustanovni seji sicer novoizvoljeni poslanci potrdijo svoje mandate in izvolijo tudi predsednika DZ. S konstituiranjem novega državnega zbora pa bo prenehal mandat staremu sklicu državnega zbora.

Po ustanovni seji bo predsednik Turk začel pogovore s parlamentarnimi strankami o mandatarskem kandidatu. Časa za predlaganje kandidata ima 30 dni po ustanovni seji, po Turkovih besedah pa bi mandatarja morali dobiti do novega leta, vlado pa v začetku januarja. Po neuradnih podatkih naj bi predsednik države sicer pogovore s strankami pričel v tednu med božičnimi in novoletnimi prazniki.

Pogovori najverjetnejšega mandatarja Zorana Jankovića z morebitnimi koalicijskimi partnericami sicer še potekajo, prav tako se o vstopu v vladno koalicijo pogovarjajo znotraj posameznik strank.

1.5.2012 15:06:30

Foto priponke

Znani bodo uradni izidi volitev

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.