Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ

Zgroženi nad podatkom, da več kot polovica voznikov med vožnjo telefonira, so začeli akcijo ozaveščanja in preverjanja voznikov.

Raziskave kažejo, da kar 57 odstotkov telefonskih klicev Slovenci opravimo med vožnjo z avtomobilom. Javna agencija RS za varnost prometa tako ugotavlja, da le tretjina voznikov uporablja napravo za prostoročno telefoniranje, da polovica voznikov, ki uporabljajo mobilni telefon med vožnjo, povprečno opravlja osem minut dolge pogovore, kar 12 odstotkov voznikov pa celo pregleduje elektronsko pošto in piše tekstovna sporočila.

Da bi ljudem vendarle dopovedali, kako zelo nevarno je tovrstno početje, so v sodelovanju s policijo, ministrstvi ter celo slovenskimi mobilnimi operaterji z današnjim dnem začeli preventivno akcijo pod sloganom ''Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ!''.

120 evrov visoka kazen za tovrstni prekršek očitno ni dovolj velik razlog, saj policisti vsako leto zaznajo več kršitev. V letu 2007 je bilo v Sloveniji ugotovljenih le 7.641 kršitev, leto pozneje 10.192, v letu 2009 so kaznovali že 13.770 voznikov, leta 2010 kar 17.080, v preteklem letu pa rekordnih 18.626 voznikov. Seveda je povečanje števila zaznanih kršitev tudi posledica vse bolj intenzivne aktivnosti policistov samih.

Tudi glede na poročilo Evropskega sveta za varnost prometa je vpliv uporabe mobilnega telefona med vožnjo na voznika zelo slab. Govorjenje namreč vpliva na kognitivne sposobnosti, učinek pa je odvisen od stopnje emocij. Klicanje zmanjša pozornost na dogajanje na cesti, spremeni pa se tudi način vožnje. Voznik zaradi telefona pogosto pozabi na uporabo varnostnega pasu, ne prilagodi hitrosti, ne upošteva varnostne razdalje in se posledično prepozno odzove na zaviranje, ko se vozilo pred njim nenadoma ustavi. Reakcijski čas se tako podaljša za več kot polovico, nesreča je pogosto neizogibna, pravijo in dodajajo, da ima najdaljši reakcijski čas voznik, ki med vožnjo piše sporočila.

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje ali brezžična slušalka za uho, tako da vozniku pri tem ni treba fizično upravljati telefonskega aparata. Testi na simulatorjih so pokazali, da ni pomembnih razlik, ali uporabljate prostoročni sistem ali telefonirate kot večina voznikov s telefonom v rokah. Bistvo je namreč, da človek ni sposoben hkrati opravljati dveh zahtevnih miselnih operacij, ampak jih dela eno za drugo.

Intenzivna preventivna akcija agencije, ministrstev in tudi policistov na terenu bo trajala ves teden, ponovili pa jo bodo konec leta.

Foto priponke

Bodi trenutno nedosegljiv, če želiš ostati živ

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.