Pličanič bo zahteval poročilo sodišča

Minister za pravosodje Senko Pličanič bo v primeru nekdanje prve dame Vegrada Hilde Tovšak, za katero so izdali tiralico, zahteval poročilo Specializiranega državnega tožilstva.

Prepričan je, da se v sodobnem pravosodnem sistemu takšna napaka ne bi smela zgoditi.

Mariborsko okrožno sodišče je v petek odpravilo pripor zoper Tovšakov in soobtoženega Aleša Pangerca, a je dan kasneje za oba osumljenca znova odredilo pripor. Pangerc je že v priporu, za Tovšakovo pa ne vedo, kje se nahaja. Zanjo so pripor danes odredili še iz pripornega razloga begosumnosti, izdana pa je tudi mednarodna tiralica. Gre za primer novačenja delavcev za delo na gradbišču Termoelektrarne Šoštanj.

Z ministrstva za pravosodje so sporočili, "da so za učinkovito delo državnega tožilstva in sodstva tako na splošno kot v konkretni kazenski zadevi na voljo vse zakonodajne podlage". Opozorili so, da morajo pravosodni funkcionarji orodja, ki so jim na voljo, le učinkovito uporabljati.

"Ocena o tem, ali so bile v konkretnem primeru storjene strokovne napake, bo podana po proučitvi poročila Specializiranega državnega tožilstva. Če pa se bo ugotovilo, da gre za napako, minister za pravosodje pričakuje ustrezne ukrepe znotraj državnega tožilstva in tudi razmislek odgovornih na tožilstvu o objektivni odgovornosti," so zapisali.

Minister za pravosodje lahko na podlagi zakonodaje - tudi za namen obveščanja javnosti - v zvezi z delom državnega tožilstva zahteva, da mu državno tožilstvo poroča o kazenski zadevi, ki jo obravnava. "Državno tožilstvo mora ministru posredovati podatke o reševanju posamezne zadeve, razen tistih, ki bi lahko škodovale interesom postopka, tajnosti postopka in zasebnosti oseb," so zapisali.

Pličaniča je novica, "da se išče Hilda Tovšak", presenetila. Kot je dejal v oddaji Svet na Kanalu A, je "očitno šlo nekaj narobe", kaj točno, pa bo izvedel v prihodnjih dneh, upa, da že jutri.

Pojasnil je, da kot minister za pravosodje nima neposrednih pristojnosti, na podlagi katerih bi lahko ukrepal v konkretnih zadevah, ki jih vodijo posamezni tožilci ali v katerih sodijo sodniki. "Imam del odgovornosti, največje pa ima državno tožilstvo samo, zato da deluje zakonito, učinkovito in brez napak, kot je ta," je dejal.

"V sodobnem pravosodnem sistemu, katerega del je tudi državno tožilstvo, kakršnega si vsi želimo in ga pričakujemo, se takšna napaka ne bi mogla zgoditi in se ne bi smela zgoditi," je dejal Pličanič in dodal, da so državljani ob takšni novici upravičeno zgroženi.

Spomnil je, da je Tovšakova v zadevi Čista lopata, v kateri je bila obsojena na zaporno kazen v višini 14 mesecev, zaprosila za alternativno obliko prestajanja kazni, ki je po zakonu možna. "Vendar bi moralo sodstvo o tem že odločiti. To traja predolgo," je dejal.

Pličanič meni, da težava ni v zakonodaji, ampak v premalo učinkovitem in prepočasnem sodstvu. "Mislim, da bi Hilda Tovšak že morala biti ali v zaporu ali pa bi moralo biti odločeno o nekem drugem načinu prestajanja kazni," je dejal. Pličanič svoje odgovornosti ne želi zminimalizirati, pojasnjuje pa, da imata minister za pravosodje in vlada v takšnih primerih, kot je izginotje Tovšakove, zelo omejene pristojnosti.

"Pač pa imata zelo velike pristojnosti sodstvo in tožilstvo - imata zelo jasna pravila igre, kako delovati, in tisto, kar morata oba subjekta, zlasti se to nanaša na sodstvo, spoznati, da imata enako odgovornost pred slovenskimi državljani kot mi v vladi," je sklenil.
20.5.2013 21:17:08

Foto priponke

Pličanič bo zahteval poročilo sodišča

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.