Kraljica metliške črnine in podpis pogodbe

V Metliki je potekala tiskovna konferenca in predstavitev uradnega vina ter podpis pogodbe za Kraljico metliške črnine 2015/2016. Pogodbo o sponzorstvu vina so v Vinski kleti Metlika podpisali: predsednik TD Vigred, Rudi Vlašič, direktor Kmetijske zadruge Metlika z.o.o., Jože Cajnar, Kraljica metliške črnine, Katja Jakljevič in župan občine Metlika, Darko Zevnik.

RUDI VLAŠIČ, predsednik TD Vigred
Ker je bilo vinogradništvo na teh prostorih že od nekdaj pomembna gospodarska panoga , kraljica metliške črnine predstavlja belokranjsko in širše slovensko vinorodno področje. Za obdobje enega leta prejme krono, srebrno lento z napisom Kraljica metliške črnine in bordo rdeč plašč z napisom Kraljica metliške črnine. Za ta čas kraljica prejme v uporabo tudi avtomobil od podjetja TPV d.d. in TPV Center d.o.o.

Projekt kraljica metliške črnine je v lasti Prireditvenega odbora Vinske vigredi in je kot tak tudi zaščiten. Spomnimo se, dosedanje kraljice metliške črnine so bile Silvija Kostelec, Simona Žugelj, Petra Žabčič, Sandra Kapušin – 2-krat zapored, Martina Bahor, Janja Hozner in tu je še aktualna Katja Jakljevič. Ob tem je potrebno vsekakor omeniti, da so iz metliške občine krono slovenske vinske kraljice doslej nosila že tri dekleta. Prva kraljica je leta 1996 postala Lidija Mavretič, leta 2004 je prestol zasedla Vesna Bajuk iz Radovice, leta 2011 pa so okronali Simono Žugelj iz Čuril.

V sklopu promocije belokranjskih vin v Sloveniji in tujini, kraljica metliške črnine predstavljala domači kraj. Med osnovne belokranjske produkte tako poleg metliške črnine uvršča tudi vino belokranjec, ostala vina rednih trgatev in vina posebnih trgatev. Prav tako ob promocijskih aktivnostih v promocijo vključuje tudi belokranjsko pogačo. Največjo promocijo vina kraljica izvaja na vinogradniško obarvanih in ostalih prireditvah skozi celo leto. Posebej pestro je v času trgatve in martinovanja. Kraljica mora vedno urnik uskladiti s TIC Metlika, ki je koordinator projekta.

Letos je sponzor kraljičinega vina Kmetijska zadruga Metlika, ki bo v celotnem obdobju poskrbela, da Katji na gostovanjih ne bo zmanjkalo metliške črnine. Poleg steklenic bodo poskrbeli tudi za letak z opisom vina in kraljičino fotografijo. Kraljica metliško črnino promovira, ponuja in trži na vsakem koraku. Vino je prav tako protokolarno darilo, brez katerega kraljica ne gre na pot. Projekt Kraljica metliške črnine spada pod okrilje Prireditvenega odbora Vinske vigredi. Odbor deluje v sklopu Turističnega društva Vigred Metlika, ki ima odprto stroškovno mesto kraljice metliške črnine in tako vodi evidenco o stroških in prihodkih projekta. Seveda pa so za nemoteno promocijo kraljice potrebna tudi finančna sredstva. Ob tej priložnosti bi se rad v imenu prireditvenega odbora Vinske vigredi zahvalil vsem, ki so letos priskočili na pomoč. To so: TPV d.d. in TPV Center d.o.o, Kmetijska zadruga Metlika, Društvo vinogradnikov Metlika, Kolpa d.o.o. Metlika, Klub prijateljev metliške črnine, Vinogradništvo Pečarič, Vinska klet Prus, Vinogradništvo Dolc, Vinogradništvo Malnarič, Društvo vinogradnikov Črnomelj in Društvo vinogradnikov Semič.

In na koncu. Ne morem mimo izjave svetovno znanega enologa dr. Julija Nemaniča iz Metlike, ki o vinogradništvu v Beli krajini razmišlja preudarno in pronicljivo. Pravi tako: "Danes je težko dobiti zaposlitev. Vinogradništvo omogoča ohranitev delovnih mest, ponuja pa tudi nova. Ne spreglejmo tega. Pomagajmo mladim, da si bodo lahko zagotavljali kruh s pridelavo grozdja in vina. Nekaj sreče pa le imamo, saj je belokranjsko vino možno pridelovati samo v Beli krajini. Vinogradov ne bomo selili v države s cenejšo delovno silo. V tem je tudi dolgoročna varnost vinogradnikov. "


JOŽE CAJNAR, direktor Kmetijske zadruge Metlika z.o.o.
V KZ Metlika smo bili izbora nove Kraljice Metliške črnine zelo veseli. Vidimo trženjsko priložnost, združeno v plemenitem poslanstvu, ki ga nosi ta prestižni naslov. Tako smo se odločili, da prevzamemo pokroviteljstvo in ta dogodek ovekovečimo tudi s prav posebnim vinom, ki najbolje predstavlja to poslanstvo, ki ga kraljica nosi. Želja vseh nas sodelujočih v tem projektu je povzdigniti Metliško črnino na elitni nivo, ki si ga »Metliška črnina-kraljica vina« tudi zasluži.
Zavedamo pa se tudi, da je promocija vina zaradi nenehnega razvoja in družbenih sprememb postala del množične kulture, ki zahteva stalno komercialno aktivnost. Vino je značilen del slovenske tradicije, ki pa ga moramo uveljavljati tudi preko tržnih mehanizmov. Tako kot vsa slovenska, tudi naša belokranjska vina, nastopajo na vse bolj konkurenčnem trgu, zato moramo vinarji poznati marketinško prakso in iskati inovativne načine promocije.
Kraljica metliške črnine je tako ena najboljših možnih oblik promocije naše metliške črnine PTP kot tudi belokranjca PTP, za katere V KZ Metlika trdimo, da je Vinska klet Metlika mati teh dveh blagovnih znamk.
Kraljica metliške črnine predstavlja mladost in igrivost, ki je skrita v naših belokranjskih vinih, zato smo prepričani, da je idealna predstavnica Bele krajine, Metlike in tudi naše kmetijske zadruge.
S tem dogodkom pa bi želeli počastiti tudi »mednarodni zadružni dan in dan zadrug«, ki se praznuje 4. julija. Tudi Zadružna zveza Slovenije je članica Mednarodne zadružne zveze – ICA. Namen mednarodnega zadružnega dne je poudariti vlogo in pomen zadrug in zadružništva kot vzora mednarodne solidarnosti, ekonomske učinkovitosti in enakosti. Vsekakor ta oblika organiziranja in delovanja pridobiva na veljavi in se je tudi v hudi gospodarski krizi pokazala za trpežno ter sposobno prestrukturiranja in obstoja.


KATJA JAKLJEVIČ, Kraljica metliške črnine 2015/2016

V čast mi je, da Vas lahko pozdravim kot kraljica metliške črnine 2015, ko sem na Vinski vigredi začela enoletno poslanstvo promotorja belokranjskih vin, kulinaričnih posebnosti ter lepot deželice med Gorjanci in Kolpo.
Prihajam iz 6 – članske vinogradniške družine, iz majhne vasice Grabrovec, nedaleč stran od Metlike. Po končani osnovni šoli sem šolanje nadaljevala na biotehniški gimnaziji v Novem mestu. Zaključila sem prekvalifikacijo programa za predšolsko vzgojo, jeseni pa bom študij nadaljevala na biotehniški fakulteti smer agronomija. Glasba je le del mojega vsakdanjega življenja. V osnovnošolskih letih sem začela z igranjem tamburice pri tamburaškem orkestru OŠ Metlika. Kmalu sem poprijela še za harmoniko. Udeležila sem se mnogih srečanj in tekmovanj, kjer sem požela kar nekaj nagrad. Najbolj sem ponosna na absolutno zmago Pohorske cokle 2010, leta 2011 sem postala državna podprvakinja med dekleti, leta 2012 pa sem dosegla 2.mesto na evropskem prvenstvu v Attimisu, v Italiji. Svoje izkušnje vedno rada delim tudi s svojima sestrama. Starejša sestra Anja zaključuje študij predšolske vzgoje na Ljubljanski univerzi, mlajša sestra Urška pa obiskuje srednjo šolo za gostinstvo in turizem v Novem mestu.
Zanimanje za vinogradništvo je v meni tlelo že od otroštva, saj sem odraščala med vinogradi in polji. Vedno sem rada prisluhnila zgodbam o družinski tradiciji, ki jo danes nadaljuje moj oče. Obdelujemo 8000 trsov, ki so osnova za naša bela in rdeča vina. V Beli krajini ni vinogradnika, ki ne bi pridelal ali vsaj poznal metliške črnine PTP in belokranjca PTP, zato v naših vinogradnih prevladujeta modra frankinja in laški rizling. Poleg tega imamo še nekaj rdečih sort (med njimi: žametno črnino, portugalko, zweigelt, šentlovranko) in belih sort (kraljevino, traminec, kerner, sauvignon). Za domača vina smo prejeli kar nekaj priznanj in nagrad. Na kmetiji redimo še domače živali in pridelujemo domačo zelenjavo.
Vinogradništvo in vinarstvo ter spoštljiv odnos do narave je del družinske tradicije, ki smo jo v zadnjem desetletju dopolnili s turistično dejavnostjo. Obnovili smo zidanico in dogradili objekt, kjer danes nudimo dvorano za 60 oseb. Kmalu smo dokončali še apartmaje za 12 oseb, kjer se lahko gosti spočijejo od vsakdanjih obveznosti ter naužijejo lepot doline reke Kolpe. Mati je gospodinja kmetije, ki goste razvaja z domačo hrano. Dosegla je kar nekaj uspešnih nazivov in sicer Mlada kmetica leta 2003 po izboru Kmečkega glasa in zmagovalka peke belokranjske pogače2006 v okviru ocenjevanja Vinske vigredi. Trudimo se, da s svojim delom pripomoremo k večji prepoznavnosti Bele krajine.
V letu, ki je pred mano si želim srečati mnoge ljudi, jim predstaviti lepote Bele krajine ter ponuditi priložnost okusiti toplino in bogastvo naših vin, začutiti trud Belokranjca ter ljubezniv poklon prijateljstva, ki se skriva v njem.


PREDSTAVITEV URADNEGA VINA KRALJICE METLIŠKE ČRNINE


Vino Vinske kraljice Metliške črnine 2015/2016
Metliška črnina PTP, zaščiteno vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, je suho mirno vino intenzivno rdeče rubinaste barve, z opaženo primarno aromo rdečih sort. Taninska osnova je srednje bogata in zagotavlja prijetno pitnost. Vonj spominja na gozdne sadeže in na drobno jagodičevje (maline, jagode, robide). Ker je vino suho, ga priporočamo ob hrani, najbolje belokranjski kulinariki. Zelo dobro se poda k jedem z ražnja, domači šunki, belokranjski pogači in gobovim jedem. Vino ponudimo ohlajeno na 14 do 15 stopinj Celzija.
Metliška črnina PTP je izjemna rdeča zvrst z značilnostmi sort grozdja, tradicije in belokranjskega prostora.


1.7.2015 15:45:52

Foto priponke

Kraljica metliške črnine in podpis pogodbe

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.