Dnevnik: NPU brska po poslih slabe banke

Ključni možje Družbe za upravljanje bank (DUTB) so se znašli pod drobnogledom preiskovalnih organov. V Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) namreč vodijo predkazenski postopek v zvezi s poslovanjem posameznih odgovornih oseb v DUTB. Preiskavo usmerja specializirano državno tožilstvo, danes piše Dnevnik.

Predkazenski postopek temelji na naznanilih računskega sodišča, ki je marca izdalo negativno mnenje o poslovanju slabe banke.

Po neuradnih podatkih časnika preiskujejo dejanja članov upravnega odbora DUTB, med drugim tudi zaposlitev glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona v DUTB in njegov hkratni položaj partnerja oz. solastnika v švedski svetovalni družbi Quartz+co. Pri tem naj ne bi bilo dokazov, da se je Mansson izločil iz odločanja o najemanju svetovalcev v DUTB. Poleg Quartz+co naj bi bile sporne tudi storitve družb Quartz+co in Zolfo Cooper iz Velike Britanije, ki so ju v DUTB izbrali brez zbiranja ponudb.

Policisti in tožilci bodo očitno vzeli pod drobnogled izplačila projektnemu menedžerju DUTB Jannetu Harjunpaaju, finskemu državljanu, ki že od ustanovitve slabe banke velja za ključnega svetovalca Torbjörna Manssona. Harjunpaa je do sredine lanskega leta plačila za svoje delo prejemal na račun svojega švicarskega podjetja Hansahandelshaus, skupno dobrih 144.000 evrov.

Računsko sodišče je ugotovilo, da slaba banka "ne razpolaga z dokumentacijo, iz katere bi bilo razvidno, da je družba Hansahandelshaus opravila dogovorjene storitve", in ocenilo, da so bili prejemki finskega svetovalca nesorazmerni glede na prejemke vršilcev izvršnih direktorjev DUTB. Poslovanje DUTB s podjetjem iz Švice je označilo za nepregledno.

Namige, da prek švicarskega podjetja posluje tudi s potencialnimi kupci terjatev od DUTB, je Harjunpaa odločno zavrnil. "Ne jaz ne podjetje nimava poslovnih ali drugih povezav s katerim koli od ponudnikov za odkup premoženja v lasti DUTB," je poudaril.

Računsko sodišče je po objavi revizije zahtevalo odzivno poročilo, v katerem mora vlada izkazati popravljalne ukrepe - med drugim poročati, kako je vzpostavila notranje kontrole, določila cilje in merila za presojo uspešnosti izvršnih direktorjev DUTB in katere pogoje morajo ti izpolniti za izplačilo variabilnega dela prejemkov, ki so dolgo časa burili duhove.

Vladi je priporočilo tudi spremembe zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank, ki jih je ta že sprejela, a je vprašanje, ali bo z njimi zadovoljila računsko sodišče. Z njimi je namreč DUTB še povečala pristojnosti in mu dala tudi poseben status v insolvenčnih postopkih. Ministrstvo za finance bo lahko, če bodo predlagane spremembe zakona potrjene, od DUTB zahtevalo kateri koli dokument ali informacijo, potrebno za opravljanje nadzora. A hkrati bo lahko slabi banki dajala le "splošna in abstraktna" navodila pri poslovanju.
4.8.2015 9:54:48

Foto priponke

Dnevnik: NPU brska po poslih slabe banke

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.