Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.
Vredu
» Več o piškothih
Vir podatkov: 1a vreme
24.5.2015
Steklarstvo Vidmar
Slovenija - Kolpa Radio Krka 1.7.2013 5:28:02 0 komentarjev

FOTO: Živi most preko Kolpe

21
(FOTO: Boris Grabrijan, Matej Kapš, Marija Jaušovec)

Dan pred pridružitvijo Republike Hrvaške so naši sosedje pripravili veliko prireditev, nekateri dogodki pa so bili skupni in so odražali dobro sodelovanje in stoletne prijateljske odnose.

Na pobudo Udruge Zora iz Prilišča, njen promotor pa je Nikola Volovič (sicer podjetnik - umetnostni kovač), vsestransko aktiven in angažiran človek - so se pod stoletno vrbo izjemnih dimenzij ob Potoku pri Prilišču zbrali prijatelji iz obeh bregov. Poleg Adlešičanov, Žuničanov in Punovičanov so v največjem številu prišli Preločani.

Točno ob 17. uri je približno 150 udeležencev med Škavrini (na slovenski strani) in Potokom (na Hrvaškem) sklenilo živi most pod jezom kjer je voda najplitvejša. Nato pa so družno prebrodili reko in se udeležili krajše priložnostne slovesnosti in kulturnemu programu, ki so ga popestrile Adlešičke kresnice, pevke iz Prilišča, Preloški muzikanti, Ema Starešinič pa je na violino zagodla Evropsko himno "Oda radosti". Gostitelji so pripravili tudi skromno pogostitev in bogato razstavo o zgodovini Prilišća, Luiziani (Napoleonovi cesti iz Karlovca do reke) in rodbinsko povezanost ljudi iz obeh bregov. Po doslej zbranih dokumentih (še vedno pa se najdejo novi) je na Prilišču živelo več kot 150 mešanih zakonskih parov (eden od partnerjev Prilišćan, drugi Slovenec).

Predvsem za najmlajše (pa tudi nekatere srednjih let) je z napihljivimi kroglami (zorbing) za zabavo v sodelovanju s KP Kolpa poskrbela Kmetija Jureči (družina Horvat) iz Kota pri Damlju.

V nedeljo so naši sosedje še sanjali Evropo, danes so se v njej zbudili. Zaželimo jim srečo, vsem skupaj pa dobro sodelovanje.

__________________________________________
Marija Jauševec je v ta namen spesnila Odo Kolpi:

Naša Kolpa, reka bistra,
spomin mladosti moje,
lepa si in čista.

V toku tvojem
plavati sem se učila,
v strugi tvoji družno
se s prijatelji hladila.

Od doma sem odšla,
kopala v vodah se morja.
si ti zvabila me nazaj,
v objem svoj, hladni raj.

Sedaj veselo žuboriš,
ker nas s sosedi
združuješ, ne deliš.

Popravljeno 1.7.2013 8:00:02