VIDEO&FOTO: Hiška eksperimentov obiskala OŠ Grm

Hiška eksperimentov je obiskala šolarje v OŠ Grm, ki so eksperimentirali na več kot štiridesetih mobilnih eksperimentih.

Hiška eksperimentov je majhna Hiša eksperimentov, po duši popotnik, ki potuje po celi Sloveniji in za en dan eno izmed slovenskih osnovnih šol spremeni v center znanosti. Popotovanje po Sloveniji smo začeli leta 2014. Je center znanosti, ki skuša svoje obiskovalce navdušiti za učenje, raziskovanje, radovednost, postavljanje vprašanj in iskanje odgovorov. Stalne prostore ima v Ljubljani, kjer jo obiskujejo posamezniki in skupine iz vse Slovenije.

Hiša eksperimentov je prisluhnila želji otrok po vsej Sloveniji, da jih obišče v njihovem kraju. Tako smo izdelali mobilno Hišo eksperimentov – Hiško eksperimentov. Aktivnost sta omogočila globalna pokrovitelja Lek, član skupine Sandoz d.d. ter Telekom Slovenije d.d.

Ko šola postane center znanosti
Hiška eksperimentov je aktivnost Hiše eksperimentov, s katero so doživetja iz Hiše eksperimentov postala mobilna. Hiška obiskuje osnovne šole po Sloveniji in jih za en dan spremeni v centre znanosti in raziskovanja. Obisk poteka tako, da Hiška »zavzame« dva, tri razrede, kjer postavijo eksperimente in povabijo šolarje na brezplačen obisk in eksperimentiranje. Isti dan na šoli priredijo tudi dva znanstvena šova – dogodivščini. Za šolarje je to dan sproščene znanosti, eksperimentiranja in izobraževanja.

»Lani je Hiška prvič prišla v Novo mesto, na grmsko osnovno šolo. Učenci, učitelji in starši smo bili navdušeni. To je prava stvar! Tako se motivira današnjo mladino! Tako se uči!« se je slišalo v zbornici, po hodnikih in v odzivih staršev. Nikomur ni bilo dolgčas, vse je vrvelo od raziskovanja, spraševanja, naenkrat je bila ura pet popoldne. Hiška eksperimentov je dokaz, da naše otroke marsikaj zanima, da so radovedni, samo približati se jim moramo. In Hiška to zna,« je pojasnila Sonja Simčič, ravnateljica OŠ Grm, Novo mesto.

»Ker želimo znanost približati prav vsem, smo se odločili, da naš obisk za učence in šolo ne bo predstavljal finančnega stroška. Poleg globalnih pokroviteljev smo k sodelovanju povabili tudi lokalne pokrovitelje in občine, ki bodo tako lahko dejavno vplivali na izobraževanje in znanstveno raziskovanje v svojem kraju,« je poudaril dr. Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov.
3.9.2015 12:45:41

Video priponke

Hiša eksperimentov na OŠ Grm

Foto priponke

VIDEO&FOTO: Hiška eksperimentov obiskala OŠ Grm

Deli novico


Prejšnji članek
FOTO: Je vaš?

Vaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.