Za lepšo Ljubljano

Ljubljančani že tradicionalno organizirajo v času pomladi čistilno akcijo Za lepšo Ljubljano. V okviru letošnje, ko se Ljubljana ponaša tudi z nazivom Zelena prestolnica Evrope, so pripravili vrsto aktivnosti. Nadaljevali bodo tudi s sajenjem dreves na območjih, ki jih je poškodoval žled. Akcija bo trajala vse do dneva Zemlje, 22. aprila.

Z akcijo Za lepšo Ljubljano so v prestolnici kot vsako leto začeli 22. marca, ko obeležujemo svetovni dan voda. Med prvimi so se dela lotili v javnem podjetju Vodovod-Kanalizacija, kjer bodo na varovanih območjih vodarn Kleče in Šentvid več deset bolnih in poškodovanih dreves nadomestili z več kot 120 novimi sadikami avtohtonih slovenskih vrst divje češnje, oreha in hrasta, odpornih na škodljivce.

V začetku aprila v podjetju pripravljajo tudi celodnevne aktivnosti spodbujanja pitja vode iz pipe, v okviru katerih si bodo mimoidoči naravno pitno vodo lahko natočili s pomočjo lastnih misli. Inovativna naprava, ki to omogoča, je namreč zasnovana na nevrotehnologiji za merjenje možganske aktivnosti, so pojasnili na Mestni občini Ljubljana (Mol). Vodovod-Kanalizacija poleg tega v pomladnih mesecih pripravlja še fotografski natečaj, s katerim bodo pod okriljem #Primavoda sodelujoče spodbudili k beleženju vodnih motivov. Izbrane fotografije bodo poleti razstavljene v galeriji na prostem v Jakopičevem sprehajališču.

Prav tako bo v okviru akcije Za lepšo Ljubljano 2. aprila potekal drugi del akcije sajenja dreves, v kateri bodo sodelovali delavci mestne uprave ter javnih zavodov in podjetij, ki delujejo pod okriljem Mola. V lanski akciji so posadili več kot 4000 dreves, cilj pa jih je posaditi 12.089, po enega za vsakega zaposlenega. Sadili jih bodo na Golovcu, Toškem čelu ter v Mednem. Mestni oddelek za varstvo okolja medtem v sodelovanju s Slovenskim geocaching klubom 23. aprila organizira akcijo odstranjevanja japonskega dresnika z območja RIC Sava. Kot so zapisali na Molu, je japonski dresnik uvrščen med 100 svetovno najbolj invazivnih tujerodnih vrst. Ves odstranjeni japonski dresnik bodo namesto oddaje v sežig poslali v predelavo v papir.

Na Molu so še zapisali, da bo javno podjetje Snaga do 22. aprila zagotavljalo stalno dežurno ekipo, ki bo delovala na poziv udeležencev čistilnih akcij osebno ali po telefonu. Na voljo bo tudi 8000 plastičnih vrečk in 8000 rokavic za enkratno uporabo, ki jih bodo nosilci čistilnih akcij lahko prevzeli na sedežu podjetja. Na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet pa bodo vzporedno z akcijo okrepili čiščenje in urejanje mesta in njegovih zelenih površin ter odpravljali poškodbe po zimski službi.

Že dan po zaključku akcije Za lepšo Ljubljano pa na Turizmu Ljubljana v sodelovanju z društvom za podvodne aktivnosti Vivera pripravljaj vsakoletno čiščenje Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu, ki bo letos potekalo že 25. leto zapored. Pri čiščenju Ljubljanice sodelujejo potapljači, okoljevarstveniki, ribiči, gasilci in čolnarji, občani pa ob tem v središču mesta pripravijo kulturni program in mimoidočim delijo cvetice.

Kot poudarjajo na Molu, so čistilne akcije prijetna in zdrava oblika druženja, obenem pa dvigujejo zavest o ravnanju z odpadki ter spodbujajo pozitiven odnos do okolja.
27.3.2016 8:34:19

Foto priponke

Za lepšo Ljubljano

Deli novico


Prejšnji članek
Velika noč
Naslednji članek
Premik urinih kazalcev

Vaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.