V Zagrebu ustaški pozdrav

Pred poslopjem osrednje organizacije srbske manjšine na Hrvaškem, Srbskega narodnega sveta (SNV) v Zagrebu je danes dopoldne potekal protest okoli 200 ljudi v organizaciji skrajne desničarske zunajparlamentarne Avtohtone hrvaške stranke prava (A-HSP), ki so med drugim vzklikali tudi ustaški pozdrav Za dom spremni.

Protestirali so zaradi odločitve odbora sabora o odstranitvi spominske plošče, ki so jo na vrtcu v Jasenovcu hrvaške obrambne sile (Hos) v začetku novembra postavile 11 umrlim kolegom na območju Jasenovca med vojno na Hrvaškem. Del hrvaške javnosti je razburilo ustaško geslo Za dom spremni, zapisano na spominski plošči v okviru uradnega grba Hosa.

V Jasenovcu je bilo namreč med drugo svetovno vojno zloglasno ustaško koncentracijsko taborišče, v katerem je bilo ubitih približno 80.000 ljudi, večinoma Srbov ter Judov, Romov in Hrvatov, nasprotnikov Neodvisne države Hrvaške (NDH).

Odbor sabora za ustavo, poslovnik in politični sistem je ocenil, da z omenjeno spominsko ploščo žalijo žrtve taborišča v Jasenovcu in vse žrtve ustaškega režima ter da je za njihovo zaščito treba ukrepati.

Hrvaški mediji so poročali, da je današnji protest potekal ob močni policijski navzočnosti in da so protestniki ob vzklikanju omenjenega ustaškega pozdrava odšli še do sedeža opozicijske SDP. Policija je predsednika stranke A-HSP Dražena Keleminca in še štiri udeležence protesta na koncu prijela zaradi "kršenja javnega reda in miru", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaški premier Andrej Plenković je sicer ob primeru omenjene sporne spominske plošče v Jasenovcu napovedal sprožitev pobude za zakonsko ureditev izpostavljanja simbolov vseh totalitarizmov. Srbski minister za delo Aleksandar Vulin pa je zaradi spominske plošče pozval Evropsko unijo, naj ukrepa zaradi "vnovičnega prebujanja fašizma na Hrvaškem".

Po poročanju srbske tiskovne agencije je srbski premier Aleksandar Vučić danes v telefonskem pogovoru izrazil podporo predsedniku SNV in dolgoletnemu poslancu srbske manjšine na Hrvaškem Miloradu Pupovcu, ki je zaradi kritike postavitve spominske plošče postal tarča nacionalističnih strank in posameznikov. Pupovca je povabil na obisk v Beograd, ob tem pa ponovil svoje prepričanje, da morajo Srbi in Hrvati, Srbija in Hrvaška, vse svoje probleme reševati po mirni poti in v dialogu, je poročal beograjski časnik Blic.
17.12.2016 18:30:57

Foto priponke

V Zagrebu ustaški pozdrav

Deli novicoVaši komentarji

  • čarli Se strinjam Se ne strinjam
    17.12.2016 20:55:24

    Na žalost hrvaško domoljubje je globoko zašlo v vse bolj viden šovinizem in fašizem.Veliki del Hrvatov je zastrupljen in zafrustriran,čast izjemam katere vsekakor so.Kao in kdaj se bodo Hrvati pozdravili je veliko vprašanje.

  • Pero Se strinjam Se ne strinjam
    20.12.2016 8:57:05

    Žalostno je, da tudi našemu predsedniku očitno ni tuje simpatiziranje z ustaštvom, saj se ni ogradil od ustaške ikonografije, ki je bila prisotna ob sicer pietetnem dogodku na slovesnosti ob pokopu po vojni ubitih in v Barbarinem rovu zakopanih ustašev ter četnikov . Vse za nov mandat....

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.