Badnji dan

Pravoslavni verniki danes zaznamujejo badnji dan ob koncu katerega bodo pričakali božič, dan Jezusovega rojstva. Pozno popoldne se bodo tako zbrali v cerkvah, od koder bodo domov tradicionalno odnesli badnjake in jih zažgali, ob polnoči pa se bodo udeležili še prazničnih maš, s katerimi bodo pričakali božič.

Pravoslavni verniki se na božič pripravljajo s šesttedenskim postom, ki se končuje danes, v tem času pa naj bi se notranje prenovili.

Na današnji badnji dan, ki pomeni bdenje oziroma pričakovanje, se bo bogoslužje v pravoslavni cerkvi v Ljubljani začelo ob 18. uri. Po maši bodo vernikom razdelili badnjake oziroma slamo in hrastove veje.

Verniki bodo badnjake odnesli domov, kjer jih bodo zažgali ter v družinskem krogu in molitvi pričakali božič. Ob polnoči se bodo znova zbrali v cerkvi, kjer se bo začela praznična maša. Še ena maša bo nato v soboto ob 9. uri.

Verniki Srbske pravoslavne cerkve božič sicer praznujejo pozneje kot večina kristjanov, saj v 16. stoletju niso sprejeli koledarja, ki ga je uvedel papež Gregor XIII. Tako še vedno uporabljajo julijanski koledar, ki za gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Tako božič po našem koledarju praznujejo 7. januarja.

Istočasno z njimi praznujejo tudi verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji. Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu, in so tako božič že obeležile.
6.1.2017 5:21:01

Foto priponke

Badnji dan

Deli novico


Prejšnji članek
Prihajajo koledniki

Vaši komentarji

  • čarli Se strinjam Se ne strinjam
    7.1.2017 5:28:59

    Vsem pravoslavnim vernikom in vsem ljudem dobre volje voščim srečen Božič.Mir Božiji Hristos se rodi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.