VIDEO: Tina Maze "bosa" v cilj

Tina Maze je s predčasnim koncem prve vožnje na veleslalomu v Mariboru končala tekmovalno športno pot.

Po nastopu je ob progi skočila v objem partnerju in vodji njene ekipe Team to a Maze Andrei Massiju, tik pred ciljem pa se je ustavila, odpela smuči in peš prešla ciljno črto.

Mazejeva, ki je nastopila s startno številko 34, se je na dobro utrjeni smučini odločno pognala v boj za zadnje točke svetovnega pokala in za najboljše izhodišče v finalni vožnji. Merjenje časa po prvem vmesnem času je pokazalo, da njen zaostanek znaša 69 stotink sekunde za vodilno Američanko Mikaelo Shiffrin.

A svoje zadnje tekme v svetovnem pokalu ni končala. Dan pred tekmo še sama ni vedela, na kakšen način bo končala svojo pot. Imela je na izbiro, da bi z vso resnostjo tekmovala, a se je na koncu odločila, da bo odstopila, kar pomeni, da bo v njeni statistiki kot zadnja tekma zapisano DNF. Kljub temu je požela veličasten prizor navdušenja na polnem Snežnem stadionu na Mariborskem Pohorju.

Edina Slovenka med skupnimi zmagovalkami svetovnega pokala alpskih smučark
Tina Maze je kot edina v slovenski zgodovini zmagala v skupnem seštevku svetovnega pokala v alpskem smučanju. Med smučarkami z največ velikimi kristalnimi globusi sta na prvih dveh mestih Avstrijka Annemarie Moser-Pröll s šestimi in Američanka Lindsey Vonn s štirimi lovorikami.

Tina Maze je številnim rekordom, s katerimi je kronala svojo zmagovito sezono svetovnega pokala 2012/13, dodala izjemnega, saj je s končnim seštevkom točk (2414) za kar 1313 točk premagala najbližjo zasledovalko Nemko Mario Höfl-Riesch, kar je daleč največja razlika, odkar so leta 1992 uvedli sedanji sistem s 100 točkami za zmago. Dotlej je bila na drugi strani, torej na drugem mestu pri razliki, prav Tina Maze, ko jo je Američanka Lindsey Vonn sezono prej premagala za 578 točk.

Mazejeve je med drugim izboljšala tudi dva več kot desetletje stara mejnika legendarnega avstrijskega asa Hermanna Maierja iz sezone 1999/2000; skupno doseženih 2000 točk, s 24 uvrstitvami na zmagovalne stopničke v eni sezoni pa je prav tako pred Maierjem (22). Na koncu je zbrala kar 2414 točk v svetovnem pokalu. Niti Maier v svoji rekordni sezoni ni imel takšne prednosti ob koncu, kot jo je v sezoni 2012/13 od prve zmage na uvodni tekmi v Söldnu do zmage na zadnji tekmi zime v Lenzerheideju ustvarila najboljša slovenska alpska smučarka vseh časov. V sezoni 1999/2000 je Norvežan Kjetil Andre Aamodt (1440) na drugem mestu skupnega seštevka za Maierjem zaostal 560 točk.

Mazejeva je prvemu slovenskemu velikemu kristalnemu globusu v alpskem smučanju v tisti izjemni zimi dodala še svoja prva mala kristalna globusa za zmago v posebnem seštevku veleslaloma ter za zmago v posebnem seštevku superveleslaloma. Mazejeva je prva Slovenka s skupno zmago v svetovnem pokalu ter prva s tremi kristalnimi globusi. Doslej se je pet Slovencev ob koncu sezone ovenčalo z malim kristalnim globusom. Pred Mazejevo so male globuse za zmage v seštevku posameznih disciplin osvojili Rok Petrovič (1985/86, slalom), Bojan Križaj (1986/87, slalom), Mateja Svet (1987/88, veleslalom) in Špela Pretnar (1999/2000, slalom).

Druga najuspešnejša slovenska olimpijka vseh časov
Tina Maze je najuspešnejša slovenska udeleženka zimskih olimpijskih iger v zgodovini s po dvema zlatima in srebrnima medaljama, ter druga vseh časov. Pred njo je le serijski zmagovalec iz prejšnjega stoletja Leon Štukelj, ki bo za najboljše slovenske športnike verjetno še dolgo nedosegljiv, saj je osvojil šest olimpijskih medalj, od tega tri zlate.

7.1.2017 10:58:01

Audio priponke

Tina Maze ostaja v športu

Tina Maze o čustvih po današnji vožnji

Je za zadnjo vožnjo uporabila plan A ali plan B?


Foto priponke

VIDEO: Tina Maze "bosa" v cilj

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.