Na SP 2026 v nogometu 48 reprezentanc

Denar je sveta vladar. Več kot očitno je bil denar, in ne nogomet, v ospredju interesov Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je razširila SP leta 2026 z 32 na 48 reprezentanc. Svet je to odločitev sprejel soglasno, prvenstvo pa bo po novem trajalo več kot en mesec.

Fifa naj bi na račun daljšega prvenstva, večih tekem in spremenjenega formata zaslužila skoraj pol milijarde evrov več sredstev za delovanje in vlaganje v infrastrukturo. Podporniki pravijo, da je poteza dobra za manjše države in reprezentance in za razvoj nogometne infrastrukture in okolja v teh nogometno manj razvitih državah.

Več mest naj bi dobili zlasti Afrika in Azija, kar je tudi v predvolilnem programu obljubljal Infantino, verjetno pa bo o tem odločal majski kongres Fife. Razširitvi SP je najbolj nasprotovalo Združenje evropskih klubov (ECA), njen predsednik in nemška nogometna ikona Karl-Heinz Rummenigge je že decembra lani dejal, da je "sedaj napočil čas, da se začnemo znova ukvarjati s športom, ne s politiko, prav tako pa tudi komercialni interes ne bi smel biti več v ospredju", poroča STA.

Naslednji dve svetovni prvesntvi v Katarju in Rusiji sta varni pred novimim formatom 48 reprezentanc, saj bodo novitete sprejete v prakso šele leta 2026.

Fifa je razširila prvenstvo z 32 udeleženk na 48, na prvenstvu pa bodo države igrale razdeljene v 16 skupin po tri reprezentance, le ena pa bo lahko napredovala v osmino finala. Bodoči svetovni prvaki bodo tudi v novem formatu odigrali največ sedem tekem, tako kot so to morali storiti z 32 reprezentancami na prvenstvu. Skupno bo na prvenstvu odigranih 80 tekem, kar je 16 več, kot na zadnjem prvenstvu.

Največ prahu pa je dvignila odločitev o streljanju 11-metrovk po vsakem izenačenem obračunu med reprezentancama. Torej, če sta ekipi po 90. minutah igre poravnani, zmagovalca odločajo streli z bele točke.

Na prvem SP leta 1930 v Urugvaju je sodelovalo le 13 držav, nato je število naraslo na 16, leta 1982 v Španiji pa na 24. V Franciji so leta 1998 prvič pripravili prvenstvo s sedaj uveljavljenim sistemom 32 držav.
10.1.2017 15:07:35

Foto priponke

Na SP 2026 v nogometu 48 reprezentanc

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.