Zaradi kajenja ob 1000 milijard dolarjev letno

Potrošnja tobaka, kajenje in žvečenje, svetovno gospodarstvo vsako leto stane več kot 1000 milijard dolarjev. Na svetu je 1,1 milijarde kadilcev oz. po tobačnih izdelkih posega vsak peti človek nad 15 leti.

Večina uporabnikov tobačnih izdelkov oz. 80 odstotkov vseh prihaja iz revnejših oz. manj premožnejših držav. Vsako leto sicer zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje ali žvečenje tobaka, umre šest milijonov ljudi, danes objavljeno študijo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

WHO in ameriški nacionalni inštitut za raka ob tem ugotavljata, da bi lahko imeli ukrepi za zmanjšanje porabe tobaka ogromne pozitivne učinke. Če bi vsaka država zvišala davke za tobačne izdelke za 0,80 dolarjev na zavojček, bi bili letni državni prihodki bogatejši za 140 milijard dolarjev.

To bi zmanjšalo število kadilcev, po mnenju omenjenih institucij bi jih bilo 66 milijonov manj.

WHO ob tem še opozarja, da številne države neprimerno porabljajo davščine za tobak. Za financiranje ukrepov za zmanjšanje kajenja oz. žvečenje tobaka se namreč uporablja manj kot 0,4 odstotka za to odmerjenih davkov.

Tobačna industrija proizvaja izdelke, zaradi katerih prekmalu umre na milijone ljudi, gospodinjstva pa 'oropa' denarja, ki bi ga lahko ta namenila za hrano ali izobraževanje, hkrati pa nalaga ogromne stroške za zdravstveno varstvo na ramena družin, lokalnih skupnosti in držav, je dejal pomočnik generalnega direktorja WHO Oleg Čestnov.
10.1.2017 16:20:12

Foto priponke

Zaradi kajenja ob 1000 milijard dolarjev letno

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.