Hansdotter slavila, Bucikova takoj za deseterico

Švedinja Frida Hansdotter je ubranila vodstvo po prvi vožnji ter na slalomu pod žarometi v avstrijskem Flachauu vpisala prvo zmago v sezoni. Norvežanka Nina Löseth je bila druga (+0,58), tretje mesto pa sta si razdelili Švicarka Wendy Holdener in Američanka Mikaela Shiffrin (+0,78). Ana Bucik je bila tokrat 11., Maruša Ferk pa 29.

Foto: SZS

Bucikova, ki je na slalomu za 53. Zlato lisico v Mariboru s sedmim mestom vpisala svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu, je bila tokrat na prvi progi nekoliko zadržana (+0,44, +1,32). Kljub ne najbolj tekoči vožnji je njen zaostanek 1,91 sekunde ob prihodu v cilj zadoščal za osmi čas ter zanesljivo uvrstitev v drugo vožnjo nočnega slaloma, v katerem pa je izgubila tri mesta.

Primorka je v finalu startala kot 23. in se odločno pognala na progo poimenovano po avstrijskemu asu Hermannu Maierju. Že na vrhu je ujela ritem, ob nekaj napakicah je ob obeh merjenjih vmesnega časa zadržala prednost pred vodilno Nemko Christino Geiger (-0,37, -0,15). A mariborske vožnje ni ponovila. V spodnjem delu si je nabrala preveč zaostanka, da bi prevzela vodstvo, tako kot pod Pohorjem. Z zaostankom 16 stotink sekunde je bila četrta. Glede na to, da je bilo pred njo na startu še sedem tekmovalk, ki niso delale napak, je Bucikova pred slalomskim premorom izenačila drugi najboljši dosežek v karieri, 11. mesto. Enajsta je bila tudi na slalomu v Zagrebu. Bucikova (124 točk) je kot najboljša slovenska slalomistka 11. v slalomskem seštevku.

Ferkova, ki je s 27. časom še ujela drugo vožnjo, je v finalu nastopila kot četrta na startu, napadalno, a se ji je nato v zgornjem delu pripetila velika napaka, ko je skoraj končala v snegu. Pred napako je bila v zelenem in je imela pred takrat vodilno 16 stotink sekunde prednosti, po napaki se je vrnila na progo, a je izgubila več kot dve sekundi. Ob prihodu v cilj je bila zadnja, njen zaostanek je znašal 3,39 sekunde, ter razumljivo zelo jezna ob novi izgubljeni priložnosti za odmevnejši dosežek, jezo pa je stresla tako, da je vrgla desno palico v podlago. Na koncu je dobila dve točki za 29. mesto (+7,14).

Osemnajstletna Meta Hrovat, ki je tik pred novim letom na slalomu na Semmeringu z 28. mestom vpisala svoje prve točke v svetovnem pokalu, ni končala prve vožnje in je ostala brez uvrstitve.

To je bil zadnji specialni slalom pred februarskim svetovnim prvenstvom v St. Moritzu. Priložnosti za slalomistke bosta le še dve, obe marca in obe onstran velike luže v ZDA v Squaw Walleyju in na finalu sezone v Aspnu.

S petimi slalomskimi zmagami v tej zimi vodilna slalomistka Mikaela Shiffrin na prvi progi ni bila kos najožji konkurenci. Američanka, ki vodi tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, na progi ni bila tako hitra, kot bi si želela. Švedinja Hansdotterjeva je bila tokrat nedosegljiva. Prvo vožnjo je končala na petem mestu z zaostankom 1,38 sekunde. Shiffrinova je v finalu pokazala nekaj svojega mojstrstva, bila je zelo hitra, kar je zadostovalo za prevzem vodstva, a za zmago tudi najhitrejša vožnja finala ni bila dovolj.

Američanko je prehitela Lösethova, tretja po prvi vožnji je z vrhunsko drugo vožnjo, le desetinko je bila počasnejša od Američanke, pridobila eno mesto. Holdenerjeva, ki je bila druga na prvi progi, se je v cilju izenačila s Shiffrinovo. Na startu je bila le še ena tekmovalka. Hansdotterjeva tokrat priložnosti ni izpustila iz rok. Švedinja je tako po več kot enem letu prišla do nove zmage, četrte v svetovnem pokalu, četrte slalomske.

Ključno prednost si je zagotovila s sijajno prvo vožnjo, ko je vodila s prednostjo skoraj sekunde pred Holdenerjevo. V finalu je bila od Shiffrinove počasnejša šest desetink, a je imela dovolj zaloge.

Zlata lisička Shiffrinova, olimpijska slalomska prvakinja, drugič v tej sezoni ni zmagala na slalomih. V Zagrebu je z odstopom prekinila niz dvanajstih zaporednih zmag v disciplini. Še vedno pa je lahlo zadovoljna. V skupnem seštevku je kot prva prekoračila mejo tisoč točk (1008), druga skupno Švicarka Lara Gut, ki je v slalomu vpisala ničlo, zaostaja 365 točk. Američanka še naprej vodi v slalomskem seštevku s 125 točkami pred danes peto Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo.

Alpske smučarke pred odhodom na SP čakajo trije zaporedni tekmovalni konci tednov v znamenju hitrih disciplin, te bosta prekinila veleslalom v Kronplatzu in za konec meseca paralelna mestna tekma v Stockholmu.

Najboljša Slovenka Ilka Štuhec, ki je v Mariboru prvič v karieri osvojila slalomske točke, bila je deseta, je preizkušnjo v Flachauu izpustila in se bo raje v celoti posvetila pripravam na alpsko kombinacijo in smuk v Altenmarkt-Zauchenseeju. Štuhčeva, ki je peta skupno, je zmagala na prvi kombinaciji v sezoni, prav tako je za sijajni niz decembra osvojila vse tri smukaške preizkušnje in je prvič v vlogi vodilne v posebnem smukaškem seštevku.

11.1.2017 10:20:24

Foto priponke

Hansdotter slavila, Bucikova takoj za deseterico

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.