Je plombiranje zob preteklost?

Strokovnjaki so na pragu velikega odkritja. Našli so zdravilo, ki s samozdravljenjem učinkuje na celjenje obolelega zobra. Bodo plombe postale preteklost?

Znanstveniki na King's Collegeu v Londonu trdijo, da bi zdravilo Tideglusib lahko "popravljalo" in zdravilo zobe. Zdravilo, ki ga sicer uporabljajo za paciente z demenco, so testirali na miših in prišli do zanimivih ugotovitev.
Na celice mišjih zob je zdravilo učinkovalo tako, da so se manjše luknjice same pozdravile in zacelile. Na mišje zobe so dajali biorazgradljive spužvaste snovi, prepojene s Tideglusibom in bili presenečeni nad učinkom. Podobno bi lahko zdravili karies pri ljudeh, meni londonska ekipa znanstvenikov.

Študijo so objavili v strokovni reviji Science Reports, v njej pa zapisali, da je proces zdravljenja učinkoval kot naravno celjenje zob. Tideglusib naj bi stimuliral aktivnost matičnih celic v zobni pulpi, kar je v poskusih na miškah pripeljalo do popolne regeneracije 0,13 milimetrskih luknjic v njihovih zobeh.

Prostor, kjer je biorazgradljiva prepojena spužva, se ob njeni razgradnji napolni z minerali in zob se povsem zaceli in pozdravi. Zdaj bo ekipa raziskovalcev ugotavljala, ali bi imelo zdravilo podoben učinek tudi na večje luknjice. To bi pomenilo, da bi bilo v kratkem lahko komercialno dostopno tudi za zdravljenje načetih zob pri ljudeh. Če bo šlo vse kot mora, pravijo znanstveniki, bi bilo lahko na trgu v roku treh do petih let.

V raziskavah se zaenkrat pojavlja bojazen, da bi povečano deljenje celic lahko povzročilo razvoj rakavih celic. A ker je zdravilo že testirano kot možna terapija na pacientih z demenco, upajo, da je njihov strah odveč. Varnost zdravila v večjih količinah je namreč že bila preizkušena, zato upajo, da bo njihovo delo kmalu obrodilo sadove in da bo že čez nekaj let "plombiranje zob" preteklost.
11.1.2017 9:24:33

Foto priponke

Je plombiranje zob preteklost?

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.