Čuš za posvetovalni referendum o omejevanju priseljevanja

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je danes v parlamentarno proceduro vložil predlog za razpis posvetovalnega referenduma o omejevanju priseljevanja ter zavrnitvi kvotnega sistema za razporejanje migrantov po članicah EU. Po njegovem mnenju je treba namreč na prvo mesto postaviti Slovenke in Slovence, šele nato pomagati drugim.

Kot je za STA povedal Čuš, se je za vložitev predloga odločil zato, ker "slovenska tranzicijska politična elita zlorablja oblast ter svoj položaj in se pri tem požvižga na mnenje navadnih državljanov".

Na današnji novinarski konferenci je izpostavil, da je odločitvi za predlog botrovalo več dejavnikov in dejanj slovenske politične elite v zadnjem obdobju. Na prvem mestu je navedel varnostni vidik, saj tako slovenska oblast kot oblast Evropske unije po njegovem mnenju ogrožata svoje državljanke in državljane. "Sami sebi smo postavili varnostni problem, ob tem pa nam grozi, da bomo postali migrantski žep," je ocenil.

Izpostavil je še zunanjepolitični vidik ter izsiljevanje turške oblasti s tem, da bo proti Evropi poslala tri milijone nezakonitih migrantov. Zaradi evropske perspektive pa se po oceni Čuša naši politiki na levici in desnici vedejo "kot hlapci Junckerja in Merklove". "Žal se v migrantski krizi ne moremo zanesti na nikogar drugega kot sami nase," opozarja poslanec.

Med pomembnimi razlogi za vložitev predloga za referendum poudarja še demokratični vidik, saj vprašanja migrantske krize niso bila aktualna in ne obravnavana tema v programih političnih strank na zadnjih parlamentarnih volitvah. Tako se volivke in volivci niso mogli odločati o zdaj zelo aktualnem in pomembnem vprašanju.

Po Čuševem mnenju sta pomembna še socialni in ekonomski vidik, pri čemer izpostavlja oceno, da migrant stane slovenski proračun vsaj 1500 evrov mesečno. Kot je opozoril, je treba najprej pomagati našim državljankam in državljanom in šele nato drugim. "Slovenci smo v preteklosti dokazali, da smo solidaren in humanitaren narod, a danes smo se znašli v položaju, ko ne moremo pomagati niti sebi," ugotavlja.

Prepričan je še, da ignoriranje javnega mnenja ne sodi v kontekst demokratične države in "če je naša država na pravici do samoodločbe, je prav, da tudi danes zagovarjamo lastno suverenost naproti škodljivim predlogom Evropske komisije".

Referendumsko vprašanje bi se po Čuševem predlogu glasilo: "Ali se strinjate, da Državni zbor Republike Slovenije sprejme zakonodajo, ki omejuje priseljevanje v Republiko Slovenijo in zavrača kvotni sistem dodeljevanja ilegalnih migrantov po članicah Evropske unije?"

DZ lahko, preden končno odloči o nekem vprašanju, razpiše tudi posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. Pobudo za posvetovalni referendum lahko da vsak poslanec. Na izid posvetovalnega referenduma DZ ni vezan.

Čuš je sicer danes napovedal podporo predlogu novele zakona o tujcih, ki določa ukrepanje države ob spremenjenih razmerah na področju migracij, je pa deležna številnih kritik. Tudi v koaliciji je glede podpore noveli, ki je v DZ, čutiti precej negotovosti.
11.1.2017 14:05:56

Foto priponke

Čuš za posvetovalni referendum o omejevanju priseljevanja

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.