AVDIO: Kaj se je zgodilo pred brutalnim pretepom v Podbočju?

Slovenijo je včeraj vznemiril posnetek brutalnega nasilja, ki so ga medsebojno delili številni uporabniki fb. Posnetek izjemno nasilnega pretepa v Podbočju je vnovič sprožil številna vprašanja o medsebojnih odnosih. O včerajšnjem krvavem dogodku in o nasilju, ki je bil zadnje čase močno prisoten na različnih koncih Slovenje, so danes spregovorili na Policijski upravi Novo mesto. Žrtev napada v Podbočju je še vedno v smrtni nevarnosti.

O včerajšnjem dogodku je pomočnik vodje Sektorja kriminalistične Policije PU Novo mesto, mag. Matjaž Štern, povedal: »Z nedelje na ponedeljek ponoči, nekaj po 3. utri, je Operativno komunikacijski center Policijske uprave Maribor obvestil OKC PU Novo mesto o anonimnem klicu, ki so ga nekaj kasneje s podobno vsebino sprejeli tudi na Policijski postaji Krško, da preko enega od socialnih omrežij spremljajo posnetek nasilja nad neznanim mlajšim moškim, ki naj bi imel prerezan vrat in se nad njim še kar izživljajo. Policisti in kriminalisti so se takoj odzvali na klic. S pregledom posnetkov in zbiranjem obvestil so ugotovili lastnika profila in lokacijo dogajanja. Policisti in reševalci so bili na kraju v približno eni uri po prvem obvestilu. Ob prihodu na kraj so policisti na travniku, približno 150 m od dovozne poti opazili ležečega mlajšega moškega, v bližini pa izsledili dve osebi. Ranjeni je bil močno poškodovan in okrvavljen po celotnem obrazu in glavi, zato so mu reševalci Zdravstvenega doma Krško nudili takojšnjo pomoč, ga oskrbeli in odpeljali v novomeško bolnišnico, od tam pa isti dan v UKC Ljubljana. Stanje poškodovanega je še vedno zelo resno.

Policisti in kriminalisti so na kraju zalotena osumljenca, stara 20 in 29 let, pridržali in ju bodo s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja »Posebno hude telesne poškodbe« privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Krškem. Za omenjeno kaznivo dejanje ja zagrožena kazen od enega do desetih let zapora.

Z zbranimi obvestili so policisti in kriminalisti ugotovili, da so se osumljeni in oškodovani preko noči družili v bližini kraja storitve. Med oškodovanim ter enim izmed osumljenih je najprej prišlo do verbalnega ter nato še do fizičnega obračunavanja. Po navedenem dogodku se je oškodovani odpeljal s kraja s kolesom, vendar se je čez nekaj časa vrnil, pri čemer se je verbalni spor nadaljeval in v nadaljevanju prešel v brutalno fizično obračunavanje, v katerega se je vključil še drugi osumljeni. Oškodovanca sta hudo pretepla in ga pustila ležati na travniku. Vse sta posnela z mobilnim telefonom in to objavila na socialnem omrežju.

Za 29-letnega osumljenca so policisti zaradi sumov premoženjskih kaznivih dejanj in kaznivih dejanj zoper življenje in telo v preteklosti poslali na okrožno državno tožilstvo več kazenskih ovadbo.

Policija poudarja, da je razkritju dejanja, nudenja pomoči oškodovancu in prijetju storilcev botrovalo predvsem prisebno in odgovorno ravnanje uporabnikov socialnih omrežij, ki so sporno vsebino takoj prijavili, kar se jim zdi zelo pomembno.

Na območju PU Novo mesto se je od leta 2012 do zdaj zgodilo kar 24 ubojev in 8 umorov. Poleg tega so policisti na našem območju leta 2014 obravnavali kaznivo dejanje povzročitve posebno hude telesne poškodbe, v teh letih pa tudi 56 s hudimi telesnimi poškodbami in 561 z lahkimi telesnimi poškodbami. Poudariti je potrebno,da so se tovrstna kazniva dejanja po letu 2014 močno zmanjšala. Lani so policisti na našem območju obravnavali 3 uboje, 3 umore, dve kaznivi dejanji s hudimi telesnimi poškodbami (leta 2013 je bilo teh 19) in 3 z lahkimi poškodbami (leta 2012 je bilo teh 221).

Sicer v zadnjih dneh v javnosti odmevajo nasilna kazniva dejanja, ki so se zgodila tako na območjih Policijskih uprav Novo mesto, kot na območju PU Koper in Maribor. Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi mag. Boštjan Lindav, je povedal: »Nasilna kazniva dejanja razen elementa nasilja in s tem povezanih posledic, med seboj nimajo skupne točke, na žalost pa je do njih prišlo v relativno zgoščenem časovnem okviru. Splošna varnostna situacija se zaradi navedenih dejanj ni spremenila, Slovenija ostaja varna država, ne nazadnje so bili storilci vseh prej omenjenih dejanj prijeti in so že bili ali pa bodo v kratkem privedeni pred pravosodne organe. Statistični podatki tudi za daljše časovno obdobje ne izkazujejo povečanja tovrstnih kaznivih dejanj, slovenska policija pa je prav na področju krvnih deliktov izredno uspešna, saj se preiskanost teh kaznivih dejanj giblje med 97 in 100 %. Tudi število ropov je v zadnjih petih letih neprestano padalo, preiskanost pa se giblje med 37% in 42%.

Predvsem zadnji dogodek na območju PU Novega mesta pa je dobil širšo razsežnost zaradi objave posledic dejanja na družbenem omrežju, pri čemer je posnetek objavil storilec sam. Ob tem je pomembno, da policija zaznava, da se vse več kriminalitete širi v spletno okolje, med drugim tudi posredovanje posnetkov različnih nasilnih kaznivih dejanj, pri čemer pa so pooblastila policije zelo omejena. Poudariti želimo, da policija vsakršno nasilje kakor tudi njegovo objavo in širjenje na spletu obsoja. V zvezi z objavami nasilnih dejanj na spletu je policija v preteklosti podala že več pobud za pravno ureditev, vendar pa je bila pri tem vedno deležna neutemeljenih očitkov tako državnih institucij, kakor tudi dela širše javnosti, da želi uvesti cenzuro interneta. Vendar pa je ravno ob zadnjem dogodku na območju Novega mesta Policija prejela večje število zahtev oz. zaprosil posameznikov za blokiranje objave posnetka,« je med drugim povedal mag. Lindav.

V zvezi s tem je pojasnil, da je v konkretnem primeru policija že kmalu po zaznavi dogodka na spletu poslala zahtevo na ponudnika informacijske storitve za blokado, ki je bila realizirana v popoldanskem času. Ob tem pa je poudaril, da večina ponudnikov informacijskih storitev vsem uporabnikom omogočajo podajo zaprosila za umik določene sporne vsebine in ravno na tem področju vsak posameznik lahko naredi največ, s tem da takšnih posnetkov ne širi oziroma o obstoju takih posnetkov obvesti upravljalca spletnih storitev.


14.2.2017 15:08:07

Audio priponke

Pomočnik vodje Sektorja kriminalistične Policije PU Novo mesto, mag. Matjaž Štern

Foto priponke

AVDIO: Kaj se je zgodilo pred brutalnim pretepom v Podbočju?

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.