VIDEO: Brutalno pretepeni fant umrl, osumljenca v priporu

Za osumljenca napada na 26-letnika pri Podbočju je preiskovalni sodnik v Krškem odredil pripor, je za STA potrdil vodja operativno-komunikacijskega centra Policijske uprave Novo mesto Robert Perc. Ker je 26-letnik medtem umrl, bo tožilec odločil o spremembi kvalifikacije kaznivega dejanja, ki je bila sprva povzročitev posebno hude telesne poškodbe.

Osumljenca napada sta stara 20 in 29 let, med incidentom pa sta bila po pojasnilih policistov alkoholizirana. Pretep sta neposredno prenašala na družbenem omrežju.

Osumljenega 29-letnika je policija že večkrat obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj ter kaznivih dejanj zoper premoženje in telo.

Sprva naj bi osumljenca ovadili zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe, a bo po poročanju medijev tožilstvo spremenilo kvalifikacijo kaznivega dejanja, saj je 26-letnik danes umrl v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

Pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto Matjaž Štern je na današnji novinarski konferenci povedal, da sta bila v ponedeljek prijeta osumljenca napada, stara 20 in 29 let, alkoholizirana. Pri pretepu, ki sta ga neposredno prenašala na družbenem omrežju, pa nista uporabila kakšnih predmetov ali orožja.

Oba sta pridržana in ju bodo še danes privedli pred preiskovalnega sodnika v Krškem. Osumljenega 29-letnika je policija že večkrat obravnavala zaradi premoženjskih kaznivih dejanj ter kaznivih dejanj zoper premoženje in telo. Zaradi tokratnega nasilja mu grozi eno- do desetletna zaporna kazen.

Kot je povedal Štern, so jih s PU Maribor v ponedeljek ob približno tretji uri zjutraj obvestili o anonimnem klicu, ki so ga nekaj kasneje s podobno vsebino prejeli tudi na policijski postaji Krško, in sicer, da "preko enega od socialnih omrežij spremljajo posnetek nasilja nad neznanim mlajšim moškim, ki naj bi imel prerezan vrat in se nad njim še kar izživljajo".

Policisti in kriminalisti so nato s pregledom posnetkov in zbiranjem obvestil ugotovili lastnika profila in mesto dogajanja. Policisti in reševalci pa so bili na kraju približno uro po prvem obvestilu. Ob prihodu na kraj so na travniku pri Podbočju, približno 150 metrov od dovozne poti, opazili ležečega mlajšega moškega, v bližini pa so izsledili še dva mlajša moška.

Za ležečega 26-letnega moškega so ugotovili, da je močno poškodovan in okrvavljen po vsem obrazu in glavi, reševalci pa so ga nato odpeljali v novomeško bolnišnico in od tam v UKC Ljubljana.

Policisti in kriminalisti so na kraju zalotena osumljenca, stara 20 in 29 let, pridržali in ju bodo s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja posebno hude telesne poškodbe odvedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Krškem.

Med preiskavo so še ugotovili, da so se osumljeni in oškodovani ponoči družili v bližini kraja pretepa. Med oškodovanim ter enim izmed osumljenih je najprej prišlo do verbalnega in nato še fizičnega obračunavanja.

Po navedenem dogodku se je oškodovani odpeljal s kolesom, vendar se je kmalu vrnil, pri čemer se je verbalni spor nadaljeval in "v nadaljevanju prešel v brutalno fizično obračunavanje, v katerega se je vključil še drugi osumljeni". Napadalca sta oškodovanca hudo pretepla in ga pustila ležati na travniku. Vse sta posnela na mobilni telefon in objavila na socialnem omrežju.

Štern je še poudaril, da je razkritju dejanja in prijetju storilcev botrovalo predvsem prisebno in odgovorno ravnanje uporabnikov socialnih omrežij, ki so sporno vsebino takoj prijavili. Za omenjeno se je vsem zahvalil.

Pomočnik direktorja uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav je opozoril, da se vse več kriminalitete širi v spletno okolje, vključno s posnetki kaznivih dejanj. Pooblastila policije so na tem področju omejena, je dodal in pojasnil, da je posnetek na družbenem omrežju povsem veljavno dokazno gradivo.

Lindav, ki je navedel še nekaj zadnjih drugih kriminalno-nasilnih dejanj po državi, je ocenil, da ta razen elementa nasilja nimajo skupne točke in da se varnostno stanje po državi ni spremenilo. "Slovenija ostaja varna država, ne nazadnje so bili storilci vseh prej omenjenih dejanj prijeti in so že bili ali pa bodo v kratkem privedeni pred pravosodne organe," je dejal.

Dodal je še, da statistični podatki tudi za daljše obdobje ne kažejo krepitve tovrstnih kaznivih dejanj in da je slovenska policija na področju krvnih deliktov izredno uspešna, saj se preiskanost teh kaznivih dejanj giblje med 97 in sto odstotki. Tudi število ropov se je v zadnjih petih letih zmanjšalo, njihova preiskanost pa se giblje med 37 in 42 odstotki, je še navedel Lindav.
14.2.2017 17:45:40

Foto priponke

VIDEO: Brutalno pretepeni fant umrl, osumljenca v priporu

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.