FOTO: Zahvalna maša ob 25-letnici stega Črnomelj 1

Belokranjski skavti so se včeraj zbrali na stegovem srečanju in kasneje še na zahvalni maši v spomin na prve obljube črnomaljskih skavtov, ki so bile dane točno pred 25 leti ter v zahvalo za vse skavte stega.

Časovni stroj, ki skavte spremlja že od začetka skavtskega leta je skavte spet pomotoma odpeljal, namesto v sedanjost v obdobje viteštva. Tam so spoznali kralja, kraljico in kar nekaj vitezov, ki so jim v dramski igri pokazali, da včasih ni pomembna samo moč, ampak veliko več štejejo vrednote kot so požrtvovalnost, sodelovanje in pomoč drugim. Zatem so se skavti razdelili po starostnih skupinah in se ob igri ter različnih dejavnostih pogovarjali o skavtski obljubi, o vitezih ter različnih vrednotah, ki so v ospredju skavtstva.

Sledil je najpomembnejši dogodek, na katerega so se pripravljali kar dolgo časa – sveta maša. Pri maši so kot običajno sodelovali, verjetno najbolj opazna »sprememba« belokranjskih skavtskih maš pa je bilo sodelovanje skavtskega benda, ki ga sestavljajo člani lokalne enote ter petje pevskega zbora, kar je resnično popestrilo sveto mašo. Pri maši so obnovili skavtske obljube in se zahvalili vsem, ki so prepletli svojo pot s skavtsko potjo lokalne enote. Po maši je sledila še pogostitev, razšli pa so se z mislijo, da praznovanja še ni konec, saj se kmalu spet snidejo v še večjem številu na prireditvi, ki bo zadnji dan marca v Kulturnem domu Črnomelj.
17.2.2017 5:31:04

Foto priponke

FOTO: Zahvalna maša ob 25-letnici stega Črnomelj 1

Deli novicoVaši komentarji

 • Zz Se strinjam Se ne strinjam
  17.2.2017 6:06:49

  Lepo, ampak ne bit tako ozkogledi. Zdaj je treba ponovit vajo: s pregonom znanosti, lovom na čarovnice in vsemi praktičnimi vajami iz mučilnih metod inkvizicije.

 • miki123 Se strinjam Se ne strinjam
  17.2.2017 17:21:21

  Zz, bo treba najprej vzeti v roke kakšno knjigo o skavtih, o njihovi vzgojni metodi, o ustanovitelju Robertu Baden-Powellu. Ne očitat ozkoglednosti drugim, če je to tvoj način življenja.

 • Zz Se strinjam Se ne strinjam
  17.2.2017 20:03:32

  Zakaj torej privleči na dan le svetlo plat? Temno pa... pod preprogo pomest, pospravit v pozabo? Pristransko je tole, preveč pristransko.

 • šejk Se strinjam Se ne strinjam
  17.2.2017 22:46:14

  bravo skavti in skavtinje, vi ste svetla prihodnost slovenskega naroda

 • miki123 Se strinjam Se ne strinjam
  18.2.2017 11:22:00

  Kaj ima Robert Baden-Powell z "čarovnicami", pregonom znanosti in mučenjem? Te teme niso temna stran skavtov in ne vem zakaj bi jih pri tej temi omenjal. Če imaš pa težave pri tej temam, jih pa sproži na drugih mestih, ne pri skavtskih novicah :) Pa lep dan želim :)

 • Zz Se strinjam Se ne strinjam
  18.2.2017 12:47:35

  Nisi prav razumel... Viteštvo je del lepše, "pravljične" plati. Če "poučuješ" oz. predstavljaš zgodovino, jo predstavi nepristransko in v celoti, tudi tisti temačnejši del. Glede B.P.-ja pa... četudi se je kasneje morda spreobrnil, ne pozabi da je v osnovi ambiciozen vojak, ki je po tujih deželah prelival kri-na čigavi strani že?

 • miki123 Se strinjam Se ne strinjam
  18.2.2017 15:40:38

  Viteštvo tako nekoč kot tudi danes ni pravljica, je trdo delo, je veliko odpovedi, da postaneš plemenit človek v svoji skupnosti. Če prebiraš življenje sv. Pavla ali sv. Frančiška ali pa B.P.-ja vidiš, da je spreobrnitev - odvrnitev od slabih del potrebna, da človek zaživi novo viteštvo - postaja dober in plemenit človek. To se kaže v dejanjih in pri delu s skavti se srečujem s takimi ljudmi :)

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.