F&A: Razstava v poklon samorastniškim taborom

»Tabori so že pol stoletja gonilna sila naše galerije in prav s to razstavo želimo opozoriti na njihov pomen tako za naš kraj kot tudi za celotno mednarodno skupnost,« je Patricija Pavlič, direktorica CIK Trebnje, dejala na slavnostnem odprtju razstave z naslovom Od včeraj do jutri, Pol stoletja Taborov likovnih samorastnikov Trebnje.

Večdnevni dogodek, ki v kraj privabi umetnike z vsega sveta, iz leta v leto bogati galerijsko zbirko. »Za nami je pestro petdesetletno likovno in kulturno dogajanje, katerega bistvo smo poskušali zaobjeti v tokratni razstavi. V naših prostorih hranimo dela več kot 40 naivnih umetnikov. To so slikarji in kiparji, ki so razvili svoj edinstven in neponovljiv slog ustvarjanja. In prav je, da smo ob tem pomembnem jubileju še toliko bolj ponosni na tovrstno umetnost,« poudarja Pavličeva.
Glasbena šola Trebnje je tradicionalno pripravila spremljevalni program. Ob klavirski spremljavi njihove učiteljice Mance Kranjec Trček je prepevala priznana sopranistka Jerica Steklasa. Po razstavnem prostoru so odmevali tudi zvoki violine in violončela – v duetu sta nastopila učiteljica violine Ana Avšič in njen brat Peter Avšič.

Na predstavitvi sta poskušala ustvariti časovni trak razvoja naivne umetnosti v jugoslovanskem prostoru, v katero sta nato smiselno umestila tudi trebanjski Tabor. »Ta umetnost se je v Trebnjem pojavila v času največjega razcveta, v času, ko je bila jugoslovanska naiva na vrhuncu. Skoraj sočasno so se centri naivne umetnosti pojavili na šestih različnih prizoriščih po Jugoslaviji in konkurenca je bila velika,« je poudaril Štepec. Skozi razstavo poskušata avtorja odgovoriti na dve glavni vprašanji: kako nadaljevati tradicijo taborov v Trebnjem in kako posodobiti vsebinski koncept trebanjske galerije. Dvanajst panojev, opremljenih s fotografijami, slikami, plakati in besedili, bo obiskovalce popeljalo skozi čas ter bo poleg kritične analize in ovrednotenja dosedanjega dela pogled usmerilo v prihodnost. »Galerija postaja prostor za kritičen razmislek o novih smereh samorastništva, z inovativnimi in kreativnimi pristopi pa sodoben in odprt muzej likovnih samorastnikov,« je povedala Andrejka Vabič Nose. Začasno razstavo, ki bo odprta vse do nedelje, 16. aprila, je odprl Rupert Gole, župan Občine Šentrupert. »Trebnje z okolico je Taboru dajalo potrebno energijo in gostoljubje ter vse, kar spada zraven, da je vedno znova uspelo prepričati umetnike, da so prihajali sem. Zagotovo pa so tudi tisti, ki so bili v Trebnjem, dober glas ponesli med svoje kolege,« je dejal župan, ki je prepričan, da umetnost govori univerzalni jezik.

17.2.2017 12:35:10

Audio priponke

Direktorica CIK Trebnje Patricija Pavlič:

Foto priponke

F&A: Razstava v poklon samorastniškim taborom

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.