AVDIO: O elektrifikaciji romskega naselja Žabjek

Zveza Romov za Dolenjsko je v Novem mestu pripravila sestanek za elektrifikacijo romskega naselja Žabjek. Rešitve v tej smeri že kar nekaj časa iščejo novomeška občina in resorna ministrstva, saj je elektrika eden od vzvodov za socializacijo Romov.

Koordinator za reševanje romske problematike med občino Novo mesto in državo Franci Kek pravi, da na ministrstvih iščejo zakonite in začasne rešitve, največja ovra namreč je, da prostorski načrt za romsko naselje Žabjek še ne bo kmalu sprejet.

Koordinator pri reševanju romskih vprašanj med novomeško občino in državnimi ustanovami Franci Kek je po današnjem sestanku povedal, da romsko naselje Žabjak nima legalno napeljane elektrike. Napeljana je "po domače, na črno in nevarno", zaradi nje je pred leti umrl romski otrok, nekateri Romi pa si elektriko medsebojno preprodajajo in pri tem služijo.

Dodal je, da je predsednik vlade Miro Cerar ob lanskem jesenskem obisku Novega mesta napovedal, da naj bi elektriko v Žabjaku, do rešitve lastniškega vprašanja in legalizacije naselja začasno in urejeno napeljali od priključka pri bližnji vojašnici. Glede tega so se nato vse dogovorili, eno od ministrstev pa je v nadaljevanju ugotovilo, da za kaj takega ni dovolj zakonske podlage.

Ustrezno zakonsko rešitev zdaj iščejo na različnih ministrstvih, v Novem mestu pa upajo, da bodo do nje tudi kmalu prišli.

Kek je še pojasnil, da se elektrike v objekte, zgrajene brez gradbenega dovoljenja, po zakonu ne sme napeljati. Izjemo predstavlja le urgentno in začasno reševanje življenjsko nevarnih primerov, kot je po njegovi oceni nevarna električna napeljava v Žabjaku.

Novomeški romski svetnik Duško Smajek je ob tem povedal, da so se glede začasne in urejene električne napeljave v Žabjaku že lani vse dogovorili, nato pa je urejanje tega vprašanja zastalo.

Po njegovih zadnjih podatkih naj bi v Žabjaku še predvidoma letos uredili začasno električno napeljavo za približno 85 odstotkov od tamkajšnjih približno 35 gospodinjstev. S centrom za socialno delo pa se dogovarjajo, da bi Romom iz Žabjaka na števcih odčitano porabo elektrike odtegovali neposredno iz njihove socialne pomoči.

Kot je opozoril predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič, si za ureditev elektrifikacije v Žabjaku, ki stoji na zemljiščih ministrstva za obrambo, že dlje prizadevajo. Da se kaj takega da, čeprav gre za še nelegalno naselje, sta po njegovem zgled občini Metlika in Kočevje, sicer pa so z današnjim sestankom želeli pospešiti reševanje omenjenega vprašanja, je še dejal.

Kot je znano, se Mestna občina Novo mesto in ministrstvo za obrambo že dlje dogovarjata za prenos lastništva zemljišč, na katerih stoji romsko naselje Žabjak, na občino.

Izidor Jerala z urada za prostor in razvoj Mestne občine Novo mesto je nedavno povedal za STA, da so se zadeve glede urejanja Žabjaka v zadnjega pol leta začele okrepljeno premikati. Občina bolje sodeluje z vladnimi službami in uradom za narodnosti, v Novem mestu pa so oktobra oblikovali predlog za ureditev Žabjaka in sosednjega romskega naselja Brezje.

22.2.2017 16:39:32

Audio priponke

Franci Kek:

Foto priponke

AVDIO: O elektrifikaciji romskega naselja Žabjek

Deli novicoVaši komentarji

 • Pero Se strinjam Se ne strinjam
  22.2.2017 19:34:01

  Ma, res ne vem, v čem je problem. Za gradnjo hiše pridobiti gradbeno dovoljenje, ali pa za obstoječo dokumente za legalizacijo. Ko to uredijo, jih bo tudi Elektro na tok priklopil. vsaj jaz sem tako prišel do elektrike (in vodovoda). Pa moji otroci bodo morali narediti enako. razen, če ima Kekov Franci tudi za njih kako rešitev....... Sicer pa, če se peljaš mimo Žabjeka...saj je en kup dratov po zraku...izoliranih, za elektriko...menda iz bližnje trafo postaje....

 • Mojca Pokrajculja Se strinjam Se ne strinjam
  22.2.2017 23:04:14

  " ... saj je elektrika eden od vzvodov za socializacijo Romov." Ha ha ha, potem bi morali biti že vsi Romi socializirani, saj imajo že vsi elektriko. Kje pa mislite, da polnijo telefone in računalnike, kako gledajo TV ... ? Da ne slučajno živijo ob ognju kot jamski človek ... Brez računalnika in telefona danes ne moreš švercat ... Zgolj besedna razlika legalno . nelegalno jih ne bo socializirala.

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  23.2.2017 20:56:22

  ah ne morem, da nebi komentiral. Če bi jast imel kaj nelegalno kot piše v članku o tistih, bi bil pri meni durs,furs itd ...takoj na vratih. In rubež... Tiste prepletene žice sem sem pa že videl, pa tudi drugot,

 • KOČEVARKA Se strinjam Se ne strinjam
  24.2.2017 13:20:16

  Tako je Mojca Pokrajcula. :) Dobro povedano.

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  25.2.2017 19:50:27

  Komentar je bil onemogočen s strani uredništva.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.