Velika Britanija začenja postopek izstopa iz EU

Britanska premierka Theresa May bo danes sprožila 50. člen lizbonske pogodbe, s čimer bo Velika Britanija uradno začela postopek izstopa iz Evropske unije. Izstopna pogajanja bodo trajala največ dve leti, lahko tudi dlje. Velika Britanija bo prva država, ki bo izstopila iz unije.

S sprožitvijo 50. člena bo po 44 letih "zakonske zveze brez ljubezni" stekel ločitveni postopek med Londonom in Brusljem. Britanska vlada mora sprožiti postopek v skladu s pogodbo o EU v luči referenduma 23. junija lani, na katerem je 51,9 odstotka Britancev glasovalo za izstop iz unije.

Država, ki želi izstopiti iz EU, mora o svoji nameri najprej uradno obvestiti Evropski svet, ki nato pripravi smernice, na podlagi katerih se unija pogaja ter sklene s to državo sporazum, v katerem opredeli pogoje za njen izstop ob upoštevanju okvira prihodnjih odnosov med stranema.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je napovedal, da se bo na obvestilo Velike Britanije o izstopu odzval v 48 urah z osnutkom smernic za pogajanja. Te bodo vključevale tudi tri področja, o katerih se želi EU najprej pogajati. Gre za račun, ki ga bo morala Velika Britanija plačati ob odhodu, pravice državljanov EU v Veliki Britaniji in mejo med Irsko in Severno Irsko.

Nato bo 29. aprila vrh, na katerem bodo voditelji 27 članic unije smernice sprejeli. Zatem bo Evropska komisija objavila priporočila za pogajanja. Ta priporočila morajo potrditi članice. Šele ko bodo smernice potrjene, bo evropski pogajalec Michel Barnier dobil mandat za začetek pogajanj, ki bodo verjetno stekla maja ali junija.

Po njegovi oceni bi se lahko pogajanja najhitreje končala oktobra 2018, nakar bodo morali dogovor potrditi v britanskem in evropskem parlamentu ter voditelji EU.
29.3.2017 6:25:25

Foto priponke

Velika Britanija začenja postopek izstopa iz EU

Deli novicoVaši komentarji

  • en Se strinjam Se ne strinjam
    30.3.2017 1:05:18

    Vse se je vedelo že pred leti. Ampak...slutil sem, da bodo meje nazaj. Nimam nič proti. Čemprej iz EU in naj nastane nova "stara" Yuga...

  • čili Se strinjam Se ne strinjam
    30.3.2017 11:38:54

    "@en" , ne jokaj za neko novo staro jugo, ker s tem samo dokazuješ da pojma o pojmu nimaš. Vprašanje, koliko dni (če) si živel v stari jugi, ali se samo naslajaš ob izjavah osebkov, ki imajo omejeno razmišljanje, kod ti. Bivši partijski voditelji, iz tvoje juge, so pokradli Slovenijo, zahvaljujoč enako mislečim opranoglavim in prestrašenim (še dandanes) volilcem. Spremljaj medije in razmišljaj - posebno internet!!!

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.