V ŽIVO in AVDIO: Spremljajte gnezdenje siničke

Učenci višjih razredov devetletke na Osnovni šoli Grm so ob mentorstvo novomeškega Radiokluba in v sodelovanju ekipe Šolskega centra Novo mesto oz. tamkajšnje Srednje elektro šole in tehniške gimnazije postavili tri gnezdilnice. Ena od njih je že naseljena, v njej je sinička znesla jajčka.

Radioklub Novo mesto je v sodelovanju s Šolskim centrom Novo mesto v prostorih in ob pomoči Srednje elektro šole in tehniške gimnazije organiziral krožek elektronike za osnovnošolce z Osnovne šole Grm v Novem mestu. V njem so uživali učenci od 6. do 9.razredov vse od jeseni.

Ker so učenci prišli na krožek z različnim predznanjem, so se najprej lotili osnov elektrotehnike in spoznali nekaj osnovnih gradnikov. To znanje so potem izkoristili pri praktičnem delu, ki je učence najbolj veselilo. Konec lanskega leta je padla ideja, da se udeležijo tekmovanja mladih tehnikov. Kot nalašč je ZOTK v razpis dodal kategorijo »Iz učenčeve domače delavnice«, znotraj katere se lahko prijavijo tudi skupine iz takšnih krožkov kot je bil ta. 

Po krajši debati in obilici zanimivih idej so se otroci enoglasno odločili, da razvijejo in izdelajo gnezdilnico za ptice, ki bi omogočala spremljanje gnezdenja ptice in beležila razmere znotraj gnezda. Ideja se je tudi mentorjem zdela zelo primerna, saj je izrazito multidisciplinarna. Otroci so se na praktičen način spoznali z veščinami na področjih elektronike, strojništva, obdelave lesa, kovin in plastike, računalništva, senzorjev, razvoja elektronike, organizacije dela, površinske zaščite materialov, na koncu pa še video montaže, priprave dokumentacije, za nameček pa je bilo potrebno tudi znanje iz biologije in obdelave podatkovnih baz.

Kot je povedal mentor krožka Marko Pavlin, so bile potrebne številne ročne spretnosti -  vrtali so, brusili, vijačili, spajkali, jedkali, rezali, napeljevali, sestavljali zahtevna tiskana vezja, vgrajevali elektroniko v plastična ohišja. Ta so natisnili na 3D tiskalniku pri mentorju krožka. Naučili so se tudi o valovnih dolžinah svetlobe, posebej so obravnavali predvsem infra rdečo svetlobo, ki je pomembna za osvetlitev notranjosti gnezdilnice. Ptica namreč te svetlobe ne opazi, ne vidi in ni moteča, kameri pa omogoča vpogled v dogajanje v temi. 

Rezultat dela osmih učencev od 6. do 9. razreda OŠ so tako štiri gnezdilnice, ki so opremljene z vso potrebno elektroniko za spremljanje dogajanja med gnezdenjem ptice. Poleg tega senzorji znotraj gnezdilnice beležijo zračni tlak, temperaturo in vlažnost. Na vhodu v gnezdilnico je senzor, ki beleži prehode ptice. Tega so razvili povsem sami in se pri tem naučili tudi postopka razvoja elektronike.

Tri sestavljene gnezdilnice so postavili v naravo. Ena je postavljena pri traktu Elektro šole in tehniške gimnazije, druga stoji na češnji na vrhu Recljevega hriba, tretja pa je na vrhu vinograda v orehu in je trenutno najbolj zanimiva. V njej nemreč že gnezdi sinica, ki je po treh tednih urejanja svojo novo garsonjero in že začela priprave na gnezdenje. V torek je bilo tako v gnezdu že 11 jajčk, iz katerih se bodo "na očeh javnosti" kmalu izvalili mladički.  

Seveda pa vseh teh aktivnosti nikoli ne bi izvedli brez pomoči mentorjev Srednje elektro šole in tehniške gimnazije, ki je prispevala prostore in prisotnost mentorjev. Prav tako so hvaležni sponzorjem, ki so donirali material in nekaj denarnih sredstev za nakup potrebnega materiala. Ker gre za neprofitno dejavnost, so s pridom izkoristili tudi možnosti, ki jih ponuja akademsko omrežje Arnes. Internetno povezavo do vinograda pa je omogočil radio klub S59DJR Novo mesto.

Dogajanje v treh postavljenih gnezdilnicah je možno spremljati TUKAJ. Objavljeni so tudi diagrami z zgodovino odčitkov senzorjev.

20.4.2017 5:19:13

Audio priponke

Mentor krožka Marko Pavlin o gnezdilnicah

Foto priponke

V ŽIVO in AVDIO: Spremljajte gnezdenje siničke

Deli novicoVaši komentarji

  • Marko Pavlin Se strinjam Se ne strinjam
    9.4.2017 12:31:41

    Kamera je ujela zanimiv trenutek, ko je samec prinesel kosilo samici, ki vali jajca: https://www.youtube.com/watch?v=uoMUJrZYeG8&feature=youtu.be

  • Admin Se strinjam Se ne strinjam
    9.4.2017 19:42:00

    Ja, Marko, prav lepo je opazovat obe sinički, kako pridno skrbita druga za drugo, samička pa veliko časa prečepi na 11 jajčkih. Sinička sodi med male ptice, ki valijo 12-14 dni, torej, bomo kmalu videli naraščaj :) Kamero imate ves čas tudi na naši naslovnici. Prijetno opazovanje vam želimo, krožkarjem in mentorjem pa hvala za te lepe trenutke.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.