AVDIO: Proti Obrežju ves dan kolona in čakanje

Na dolenjski avtocesti med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje je trenutno le še pol kilometrski zastoj proti Hrvaški. Gneča je tudi na cesti čez Gorjance v obe smeri. Na kar nekaj točkah prihaja do zastojev, v koloni pa prevladujejo tovorna vozila.

Nekaj minut pred šesto uro zjutraj pa je prišlo še do trka vozil v koloni na prehitevalnem pasu.

Čakalne dobe na mejnih prehodih, po podatkih policije:
- Obrežje:
izstop osebna vozila 3 ure in 45 minut, avtobusi 2 uri;
vstop avtobusi 2 uri;
- Slovenska vas:
izstop osebna vozila 40 minut;
- Rigonce
izstop osebna vozila 30 minut;
- Gruškovje:
izstop osebna vozila 1 uro in 30 minut, avtobusi 30 minut;
vstop osebna 30 minut;
- Zavrč:
izstop osebna vozila 30 minut.

ob 13:00/ Na dolenjski avtocesti pred mejnim prehodom Obrežje v smeri Hrvaške je zastoj zdaj samo še pol kilometra. Je pa na Jugorju - na cesti čez Gorjance v smeri Novega mesta prišlo do manjšega trka, kar povzroča dodatne zastoje na že tako prometno obremenjeni cesti čez Gorjance.

ob 12:00/
Promet v smeri Republike Hrvaške in našega največjega mejnega prehoda za mednarodni promet Obrežje se že od ranega jutra oziroma noči povečuje. Ob pol tretji uri zjutraj smo na mejnem prehodu Obrežje v skladu s schengenskim zakonikom začeli izvajati ciljno usmerjeno mejno kontrolo, ob 8.30 uri pa so sprejeli še druge ukrepe, ki jih dovoljuje schengenski zakonik, tako da se je trenutna čakalna doba za osebni promet iz petih zmanjšala na štiri ure. Potniki na avtobusih čakajo na izstop iz države do štiri ure. Kolona vozil na avtocesti se je skrajšala iz desetih na približno sedem kilometrov.

Na ostalih mejnih prehodih s Hrvaško na območju PU Novo mesto promet poteka tekoče ali pa je potrebno čakati do pol ure.

Na terenu so vsi razpoložljivi policisti, sodelovanje s sosednjimi varnostnimi organi in drugimi službami (DARS, PIC, vzdrževalci cest…) poteka korektno in nemoteno. Na mejnem prehodu je policija v skladu s predhodnimi načrti napotila dodatne policiste iz drugih enot, ki pomagajo pri izvajanju mejne kontrole, tako da so lahko izkoriščene prav vse tehnične zmožnosti, ki jih dopušča mejni prehod.

Glede na izkušnje preteklih let in v skladu s prometnim koledarjem ter glede na trenutne razmere povečanega prometa v sosednjih državah tekom dneva lahko pričakujemo nadaljnje povečevanje prometa v smeri proti Hrvaški.

Tudi sicer je na letni ravni vsako leto za nekaj odstotkov več prometa kot leta poprej. V vikendu pred lansko veliko nočjo je tako mejni prehod Obrežje prestopilo nekaj manj kot 34.000 vozil, letos pa skoraj 38.000. Minuli vikend je Obrežje prevozilo več kot 4.600 tovornih vozil, leto poprej polovico manj - 2.300.

V sredo pred veliko nočjo je bilo na izstopu iz države za 22 odstotkov več osebnih vozil, 28 odstotkov več avtobusov in po ocenah okoli 38 odstotkov več potnikov, ki so potovali proti Hrvaški. Četrtek (včeraj) je bil v primerjavi z lanskim letom prometno sicer bolj umirjen (na Obrežju je bilo nekaj manj osebnih vozil in avtobusov, a za 44% več tovornih vozil).

Voznike policija poziva, da za vožnjo ne uporabljajo odstavnega pasu in da v zastoju pustijo dovolj prostora za prehod interventnih vozil.

Obenem opozarjajo, da lahko čez druge mejne prehode na našem območju (predsvem velja to za Slovensko vas in Rigonce), razen Obrežja (cestni prehod) in Dobove (železniški prehod), potujejo le potniki EU!

Ob 07:00/ V skladu s pričakovanji in izkušnjami preteklih let se na vseh mejnih prehodih na območju Policijske uprave Novo mesto povečuje promet v smeri proti Hrvaški. Najbolj je to opazno na našem največjem mejnem prehodu za mednarodni promet Obrežje, kjer se gostota prometa stopnjuje iz uro v uro. Zvečer so potniki za izstop iz države z osebnimi avtomobili čakali okoli 45 minut, od pol tretje ure naprej pa 3 ure in 45 minut. Potniki na avtobusih čakajo za vstop in izstop približno dve uri.

Od pol tretji uri so policisti spremenili režim mejne kontrole, vendar se promet še vedno povečuje, tako da je bila ob šesti uri kolona vozil na avtocesti dolga že okoli 8 kilometrov, vse do priključka bencinskega servisa Čatež. Na mejnem prehodu Obrežje so izkoriščene vse kadrovske in tehnične zmožnosti za zagotavljanje pretočnosti prometa, je povedal Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto. 

Policisti skupaj z DARS in drugimi službami zagotavljajo red na avtocesti, da je prazen vsaj odstavni pas za interventna vozila. Na prošnjo UKC Ljubljana so novomeški policisti nekaj pred peto uro poskrbeli za spremstvo in hiter interventni prevoz reševalnega vozila z bolnico proti Hrvaški.

14.4.2017 13:11:45

Audio priponke

Vodja OKC na PU NM, Robert Perc o gostoti prometa

Foto priponke

AVDIO: Proti Obrežju ves dan kolona in čakanje

Deli novicoVaši komentarji

 • svedrac Se strinjam Se ne strinjam
  13.4.2017 11:52:40

  Zdaj bodo hrvatki čist pohlevni samo,da bi naši omilili nadzor.

 • čili Se strinjam Se ne strinjam
  13.4.2017 12:42:43

  Osebe brez dokumentov, je bruselj in Merkelca, mesece in mesece uvažala z vlaki in avtobusi, zdaj potuje državljan EU ven iz šengna, z vsemi ustreznimi uradnimi dokumenti, jih zadržujejo po tri ure in več. Kje so zdaj razne nevladne organizacije za varovanje človekovih pravic!!!??? Vse stroške izkazati birokratom v Bruselj, Merklci in nevladnim organizacijam in jih službeno prerazporediti na kontrolo šengenske meje!!!!

 • čarli Se strinjam Se ne strinjam
  14.4.2017 6:21:17

  Spet gre za "igro" bruseljskih preplačanih uslužbencev in politiko Prve lige EU.Slovenija je definitivno padla v Drugo ligo skupaj z Hrvaško,Romunijo,Bolgarijo....

 • 23123a Se strinjam Se ne strinjam
  14.4.2017 12:41:15

  Kako priti v službo, ko se zaustavi pred Obrežjem? (FOTO) http://www.eposavje.com/on/28899-ko-se-zaustavi-na-obrezju-po-lestvi-v-sluzbo.html Razmere na cesti iz prve roke: https://www.facebook.com/groups/549562675144155/?fref=ts

 • čili Se strinjam Se ne strinjam
  14.4.2017 13:55:28

  Prosim, če mi admin pojasni, kaj sem napačnega napisal, da je komentar onemogočen. V petih stavkih sem opisal situacijo zadnjih treh mesecev! Kaj je tu neresničnega, lažnivega ali žaljivega in za koga!!! Ne čudim se, da ste izgubili kar precej bralcev! Še marsikaterega boste! Medij, ki skriva resnico, je bil v "rdečih" časih poimenovan za režimski medij!

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  15.4.2017 12:40:28

  Komentar je bil onemogočen s strani uredništva.

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  24.4.2017 13:59:35

  Tako kot je rekel JEZEK sezidati zit ampak brez line

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.