FOTO: Od foruma do marša ob zelenem prazniku

Danes, se bo na Kongresnem trgu v Ljubljani odvil že 13. tradicionalni politični shod Marihuana marš, že včeraj pa se je na Študentskem kampusu odvil Zeleni forum. Na dveh okroglih mizah so zdravniki, pridelovalci konoplje, pravniki, aktivisti in del politike, informirali udeležence in gledalce na spletu, o zakonodajnem področju uporabe in regulacije industrijske rastline konoplje ter stanju na področju medicinske uporabe konopljinih vršičkov – kanabisa.

˝Zelena nit˝ prve okrogle mize je bila konoplja v industriji. Gostje (Urška Orehek, Gorazd Marinček, Tomaž Koren in Dean Rengeo) so povedali, da kmetje v Sloveniji nimajo ustrezne mehanizacije, da se soočajo z neživljenjskimi administrativnimi ovirami ter da na upad pridelovalcev konoplje v zadnjem letu vpliva predvsem nerazvit trg. Ker se vsi s konopljo ukvarjajo že več let ugotavljajo, da družbena stigma ni več prisotna v tolikšni meri kot pred leti. Poleg različnih možnosti uporabe konoplje so gostje poudarili, da nujno potrebujemo ustrezno ločitev konoplje kot rastline in kanabisa kot droge, meja pa naj bi bila nekje 1 % vsebnosti THC, čeprav je za industrijsko rabo najbolj kvalitetna konoplja z nekje 2 – 3 % THC.

Na drugi okrogli mizi z gosti iz medicinske stroke (primarijka Ana Červek, dr. Željko Perdija) politike (Gorazd Prah) in civilne družbe (Dean Herenda, Sanela Štander) smo brez dvoma ugotovili, da so konopljini vršički zdravilo in da potrebujemo sistem, ki bo zdravnikom omogočal dajanje kvalitetnih in preverjenih produktov za zdravljenje bolnikov. dr. Perdija je izrazil optimizem glede napredka v tej smeri, pravi pa, da so danes zdravniki slabo izobraženi glede delovanja kanabisa, kanabinoidov in kanabinoidnih sistemov. Ob iskanju smiselnih rešitev za pomoč zdravnikov, da bodo lažje pomagali nam, smo se dotaknili tudi potencialnih ekonomskih učinkov legalizacije konoplje v Sloveniji. Z davki, trošarinami, prispevki iz naslova novih delovnih mest in s povečanjem turizma so neposredni učinki za državni proračun ocenjeni na dodatnih 500 milijonov EUR letno.
Forum se je zaključil z zelenim posvetom, na katerem se je oblikovala skupna iniciativa, ki bo v prihodnjih tednih pripravila zakonske rešitve popolne legalizacije konoplje in kanabisa na podlagi modela, za katerega so pred dnevi začeli zbirati podpise v Piratski stranki. Iniciativa bo skušala doseči vložitev in obravnavo zakonov s pomočjo ljudske iniciative zbiranja podpisov.

Danes pa na Kongresnem trgu v Ljubljani poteka Marihuana marš, na katerem bomo širši javnost informirali o ugotovitvah ter sklepih Zelenega foruma. Za dnevno glasbeno spremljavo bo skrbel Dubtafari Sound, sledil mu bo nagajiv improvizacijski nastop Tria Šardone in večerni koncert na katerem bodo nastopili Bro & Buda, Trkaj & Nipke in Siti Hlapci. Na stojnicah se bodo predstavljale in izobraževale nevladne in druge organizacije s področja konoplje.

20.4.2017 10:25:53

Foto priponke

FOTO: Od foruma do marša ob zelenem prazniku

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.