Pozeba ogroža pridelavo medu

Kot so na Agencije RS za okolje (Arso) že opozorili, današnje nizke jutranje temperature, ki so v večjem delu države pod lediščem, lahko prinesejo tudi spomladansko pozebo.

Kmetje so bili v svojih napovedih previdni, pozeba pa najbolj skrbi čebelarje. Zaradi nizkih temperatur bo namreč na udaru akacija, ki predstavlja kar tretjino slovenskega medu.

Izgledi za ohladitev v četrtek, petek in soboto kažejo, da se letos, že drugo leto zapored, ne bomo mogli izogniti spomladanski pozebi. V četrtek je nizke temperature ponekod še krotil močan veter, danes ponoči pa se je ob mirnem ozračju in jasnem nebu ohladilo več stopinj pod ničlo.

Na žalost bodo nizke temperature zraka sovpadle z občutljivimi razvojnimi fazami polnega cvetenja in odcvetanja sadnih dreves in mladih poganjkov pri vinski trti. Nizke temperature bodo ogrozile tudi nekatere poljščine, zlasti oljno ogrščico ter zgodnje zelenjadnice. Poškodbe cvetov, mladih plodičev ter poganjkov lahko nastopijo že pri temperaturah nižjih od -1 °C, še posebno, če trajajo več ur ali vso noč.

Vremenoslovci zato priporočajo budno spremljanje razvoja vremena in opozoril meteorološke službe v prihodnjih dneh in zaščito rastlin, kjer je to mogoče.
21.4.2017 5:38:17

Foto priponke

Pozeba ogroža pridelavo medu

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.