Danes začetek ramazana

Za več kot milijardo muslimanov na svetu se bo ta konec tedna začel postni mesec ramazan. Kot so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji, se bo postni mesec začel po današnjem sončnem zahodu, prvi dan posta pa bo v soboto. Po sončnem vzhodu je prepovedano kakršnokoli prehranjevanje in uživanje tekočin. Post bo trajal 29 dni.

To je mesec usmiljenja in odpuščanja, njegov prihod pa je za muslimane vedno nekaj posebnega.
V mesecu ramazanu se je začelo razodevanje Korana, post je tretja praktična islamska dolžnost, s katero muslimani potrjujejo svoje verovanje. Ramazan simbolno nakaže, da je to mesec boja s samim seboj, mesec discipline, družbene odgovornosti in ostalih dobrih dejanj, so poudarili.

Post za muslimane predstavlja čiščenje slabih in negativnih stvari iz duše in telesa, je bitka s samim seboj, ko se človek bori, da bo naslednji dan boljši od minulega, in premaguje svoje želje in strasti, pojasnjujejo pri skupnosti. Verniki se v postnem času med drugim družijo na molitvah in iftarjih oziroma večerjah ob koncu posta.

Post ni le odrekanje hrani, je tudi post duše in srca, ki imata v tem mesecu še precej težje delo. Ramazan pa pozna tudi izjeme pri postenju, med drugim je prepovedan post za ženske med menstruacijo in poporodno dobo, ki naj bi to nadoknadile ob drugi priložnosti. Postiti pa se ni treba niti otrokom.

Za verne muslimane je ramazan oziroma saum četrti od petih stebrov islama, ostali so še izpovedovanje vere (šahada), pet dnevnih molitev (salah), dajanje miloščine (zakat) in romanje v Meko (hadž).

Muslimanski koledar je lunaren in se ravna po Luninih menah. Ker je Lunino leto krajše od Sončevega, prihaja ramazan vsako leto 11 dni prej kot v letu pred tem. Postni mesec se ponavadi ne začne za vse muslimane istočasno, ampak se ponekod začne dan, dva kasneje. Začetek je namreč odvisen od tega, kdaj je na nebu prvič po mlaju videti Lunin krajec.

Ramazanu arabsko govoreči muslimani pravijo ramadan. Poimenovanje ramazan uporabljajo nekateri muslimani v Evropi, kot so Bošnjaki in Turki, pa tudi muslimani v Sloveniji. Ramazanu bo sledilo tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama.
26.5.2017 5:39:32

Foto priponke

Danes začetek ramazana

Deli novico