Evropski sindikati upokojencev proti ograjam na mejah

Ob slovensko-hrvaški meji v bližini mejnega prehoda Slovenska vas bo danes potekalo mednarodno srečanje 14 sindikatov upokojencev iz desetih držav. V okviru srečanja bodo pripravili javni shod Pravice brez mej - Proti ograjam in žici na mejah za pravično in solidarno Evropo, podpisali bodo tudi deklaracijo Za pravično in solidarno Evropo.

Po podatkih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije se bodo srečanja udeležili predstavniki sindikatov upokojencev iz Avstrije, BiH, Črne Gore, Hrvaške, Kosova, Italije, Madžarske, Makedonije, Srbije in Slovenije oz. predstavniki rojenih med dvema svetovnima vojnama, med to in po tej, ki so s svojim delom omilili posledice vojn in stoletne revščine ter prispevali k združenju Evrope.

S podpisom omenjene deklaracije pa bodo slovesno razglasili svojo zavezo in trdno predanost združeni Evropi, ki je, kot je navedeno v tej, "pravična in solidarna v neprekinjenosti ideala miru, pravice, socialne enakosti in človeškega sožitja, kar je vtkano v sanje združene Evrope kot njen najmočnejši temelj".

Z deklaracijo bodo hkrati svoje vlade in EU pozvali, da naj v vsej Evropi prevladata solidarnost in moralna dolžnost pomagati beguncem. Z njimi je namreč treba ravnati na human, dostojanstven, varen in zakonit način, "pa četudi s pomočjo nove evropske zakonodaje, ki bi zagotavljala pravično porazdelitev sprejema beguncev med svojimi državami članicami".

Upokojenski sindikati tudi zahtevajo, da vlade ratificirajo mednarodno konvencijo o zaščiti pravic vseh delavcev beguncev in članov njihovih družin, kot tudi sorodne konvencije Mednarodne organizacije dela.

Deklaracija še navaja, da moto EU Enotnost v različnosti "v vsem svojem globokem pomenu človeškega spoštovanja in človeškega sožitja stremi k spodbujanju povezovanja in zaupanja v skupen evropski dom in k skupni usodi".

Kot so še zapisali v omenjeni deklaraciji, se bodo danes sešli, da vnovič potrdijo vrednoto miru, svobode in socialne pravičnosti ter da opozorijo na ideje, ki so jih s svojim življenjem "pričali" upokojenci vseh navedenih držav.
7.6.2017 8:13:37

Foto priponke

Evropski sindikati upokojencev proti ograjam na mejah

Deli novicoVaši komentarji

  • čarli Se strinjam Se ne strinjam
    8.6.2017 8:02:42

    Žica na meji je navadna manipulacija lastnega prebivalstva in lažna varnost.Varnost države se gradi na tisoče drugih načinov.Najprej moraš biti samostojen in neodvisen.

  • čili Se strinjam Se ne strinjam
    8.6.2017 10:36:53

    Kako je lahko nekdo begunec preko petih držav! Nemogoče! Begunec se nastani v prvi varni državi, tj. poleg Turčije še Grčija, Italija . . . ! Dokazano, da je 90% prišlekov ekonomskih migrantov, dezerterjev, brezdelnežev, kriminalcev, teroristov . . . ! Ugotovljeno je, da jih ima največ 6 - 7 % izobrazbo! Me zelo zanima, kdo je v ozadju glavni organizator "srečanja". Kdor (preko interneta) prebira evropske časopise, mu je vse jasno!!!

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.