VIDEO: Avtobusna postaja s kamnitimi skulpturami

Na platoju osrednje avtobusne postaje v Novem mestu so včeraj odprli razstavo kamnitih skulptur, ki so nastale na kiparski koloniji dolenjskih ustvarjalcev.

Nekaj utrinkov je ujel naš snemalec Miran Klevišar. Kot je za radio Krka povedal umenostni zgodovinar Jožef Matijevič, so skulpture nastale pod okriljem projekta "Jantarni zapis v kamnu". Skupina ljubiteljev naravnega kamna z desetimi  ustvarjalci iz Dolenjske in od drugod je pol leta ustvarjala s kamnom, idejo pa dopolnila z jantarjem. S svojimi stvaritvami so tako počastili jantarno leto Novega mesta in počastili 40 let delovanja krajevne skupnosti Drska.  

Na platoju osrednje novomeške avtobusne postaje so tako postavili tron, nekakšen simbol lokalne vladavine ali - kot mu pravijo ustvarjalci - jantarni knežji prestol. Ob njem je ovalna masivna miza, okrašena z jantarno potjo in v jezikih dežel, kjer je vodila jantarna pot, izpisana beseda jantar.  Ob mizi sta postavljeni še dve klopi, ki ju simbolno krasita vklesana goloba. Tam naj bi sprehajalci, ki bi si vzeli čas za počitek, našli svoj mir. 

Novo mesto je tako dobilo še eno bogato zapuščino ustvarjalcev, ki jim je mar tako za mesto kot za življenje v njem. 

14.6.2017 13:23:11

Foto priponke

VIDEO: Avtobusna postaja s kamnitimi skulpturami

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.