VIDEO: Devetošolci so slavili - tudi na OŠ Center

Širom Slovenije so bile včeraj valete oz. slovesnosti zaključnih razredov devetletke. Otroci so bili slavnostno oblečeni, starše so preplavljali ponos in čustva, učitelji pa so spomine na še eno odhajajočo generacijo delili v sproščenem vzdušju z najstniki in njihovimi starši. Na OŠ Center v Novem mestu vsako leto pripravijo zaključno prireditev, na kateri sodelujejo vsi učenci šole in vsako leto znova navdušijo.

Dvorana Marof je včeraj pokala od pozitivnosti, sreče, razigranosti... Čustva in spomini so preplavili srca odraslih, mladi so snovali nove načrte ob začetku šolskih počitnic, učitelji so v mislih sestavljali zgodbe odraščanja generacije, ki zapušča osnovnošolske klopi, mladi pa dokazali, da so v odločilnih trenutkih zrelejši kot mislijo odrasli. 

Tako učitelji kot učenci so tudi v tokratni zaključni prireditvi, ki so jo naslovili "Ujemi svoje sanje" pokazali, da so kos velikim projektom. Tokratno predstavo je režirala učiteljica Manca Berger, ki jo je obogatila z glasbo mladosti in sreče. Skozi ples, petje, recitacije in akrobacije so predstavili delo na šoli, najboljšim učencem podelili zahvale in priznanja in razglasili učenca šole. Ta laskavi naziv je letos prejel Domen Zupančič, sicer učenec 9.a razreda, ki bo šolanje nadaljeval na Šolskem centru Novo mesto oz. na tehniški gimnaziji. 

Nekaj utrinkov s prireditve je Miran Klevišar zabeležili tudi z našo kamero. 

Nad včerajšnjo prireditvijo je bil navdušen tudi obiskovalec (ime hranimo v našem arhivu), ki nam je po elektronski pošti poslal posebno pismo. Objavljamo ga v celoti:

"Kot vse slovenske osnovne šole so tudi na OŠ Center Novo mesto v skladu z lepo tradicijo ob zaključku šolskega leta pripravili prireditev z naslovom Ujemi svoje sanje. Letos je številne obiskovalce - mnogi med njimi so si enourno prireditev morali ogledati kar stoje, tako polna je bila dvorana - sprejela sicer asketsko, a likovno zelo domiselna scena, za katero sta poskrbela Valter Rabič in Iztok Špehar. To jima je uspelo z malo materiala, a z veliko mero občutljive likovne ustvarjalnosti. Beli klopi in bela debla, ki s svojimi vejami kipijo k višku, so tudi prispodoba neskončnega življenja. Tudi zaradi scene se je športna dvorana za eno uro spremenila v pravcati z bogato vsebino napolnjen profesionalen gledališki oder, na katerem je bilo vse, kar smo videli, porojeno v srčnem ognju oziroma zanosu osnovnošolcev. Skozi številne točke je namreč bogato dejavnost OŠ Center, ki jo vodi ravnateljica Marta Pavlin, predstavilo več kot tristo nastopajočih. Malo katera prireditev na tej izvedbeni amaterski ravni zmore toliko energije, znanja in samozavesti nastopajočih preliti le v šestdeset minut enega samega kulturnega užitka, nad katerim je bilo kot na nebu v ozadju scene izpisanih nekaj danes pozabljenih vrednot, kot so solidarnost, iskrenost, poštenje, ljubezen.

Režijsko palico je imela tokrat v rokah vodja prireditve Manca Pezelj Berger, ki je v izhodišču prireditve pripravila tri ključne točke človekovega življenja: osnovnošolsko mladost, dijaška oziroma študentska leta, ki se prevesijo v družinsko življenje in končno jesen življenja. Avtorica prireditve za rdečo nit postavi ljubek osnovnošolski par in ga spremlja skozi njuno rast oziroma omenjena obdobja. Duhoviti dialogi so bili obenem domiselno nadomestilo za napovedovalca naslednjih točk. Mladi igralci so se na zaključno prireditev pripravili odlično, saj so jo izpeljali brezhibno, kar je ob koncu tega kulturnega dogodka pripeljalo do tega, da je večji del gledalcev zaključek prireditve pozdravilo na nogah in z dolgotrajnim aplavzom.

Vsekakor gredo zasluge za lep kulturni dogodek, ki si ga bodo bolj kot nastopajoči zapomnili starejši, najprej avtorici Manci Pezelj Berger, nato petčlanskemu organizacijskemu odboru, ki je utiril zaključno osnovnošolsko prireditev, dobri lučni izvedbi in ozvočenju, za katerega je poskrbel Festival Novo mesto, računalniški podpori Srečka Skubeta in navsezadnje nemiru duha na OŠ Center, temu gonilcu vsega dobrega. Le ta je ob koncu prireditve izzvenel v preroško napoved, da bodo vsi, ki smo se zbrali na letošnji zaključni prireditvi OŠ Center, zanesljivo ujeli svoje sanje. Da, prireditev je bila res en sam estetski užitek," je še zapisal gledalem Z.J. v svojem pismu.

15.6.2017 16:19:15

Foto priponke

VIDEO: Devetošolci so slavili - tudi na OŠ Center

Deli novico


Prejšnji članek
VIDEO: 40 let KS Drska
Naslednji članek
LAS o lokalnih projektih

Vaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.