FOTO: Potapljači so čistili Krko

Potapljaško društvo M3 iz Novega mesta je tokrat izpeljalo jubilejno 15. ekološko akcijo čiščenja reke Krke »SUB-ECO KRKA 2017«. Glavni namen akcije je prispevati k ozaveščanju ljudi, da je treba naša naravna bogastva skrbneje varovati. To še posebej velja za vodne vire.

V letošnji čistilni akciji je sodelovalo 26 potapljačev iz domačega društva in iz prijateljskih klubov iz drugih slovenskih društev. Od ostalih »kopenskih» ekip so sodelovali gasilci PGD Novo mesto, člani Ribiške družine Novo mesto ter zavedni posamezniki in krajani, ki jim ni vseeno, kaj se dogaja z dolenjsko lepotico Krko. "Z našo reko se vsi tako radi pohvalijo, a naredijo bolj malo, da bi se njeno stanje izboljšalo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Tokratna akcija je bila jubilejna, 15. po vrsti. Zgodovina potapljaških čistilnih akcij sega več kot dve desetletji nazaj, ko so novomeški potapljači med prvimi v Sloveniji začeli  potapljaške ekološke akcije, ki so trajale kar štiri vikende in ko so vsak dan napolnili skoraj poln kontejner odpadkov. Odpadkov je zadnja leta precej manj, kar je rezultat organiziranega odvoza odpadkov in večje ozaveščenosti občanov.

Kljub začetnemu optimizmu, pa je potapljače presenetilo,da so na lokacijah, ki so jih čistili že vsa leta, nabrali kar nekaj novejših odpadkov. Iz vode so odstranili zajetno količino steklenic, plastenk, kovinskih odpadkov, avtomobilskih gum in drugih predmetov, ki nikakor ne sodijo v reko. Vseeno so veseli dejstva, da je novodobnih odpadkov vsako leto manj.

Kljub težkim gospodarskim razmeram gre zahvala vsem donatorjem in podpornikom, ki potapljačem že vsa leta nesebično pomagajo s prispevki, brez katerih akcije ne bi mogli uspešno izpeljati. S tem so dokazali, da le niso vsi brezbrižni do okolja, v katerem živijo in delajo.
19.6.2017 9:44:33

Foto priponke

FOTO: Potapljači so čistili Krko

Deli novicoVaši komentarji

  • neevedni Se strinjam Se ne strinjam
    19.6.2017 12:39:01

    Pred kakšnim letom,ali več,je bilo nekaj-samo govora-da bo nekdo očistil Krko tudi po površini reke!-pred časom,ko je bilo dalj časa brez dežja in stem nižji,manjši pretok,se je že vonjalo-neprijetno-dišave,ki bi jih s samo malo večjim vložkom 1xtedensko naredili velik PLUS za reko in okolico!-2-3člani na enem čolnu bi to kar dokaj hitro to odstranili!!!

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.