A&F: V Novem mestu 9. Teden kultur

V Novem mestu se danes začenja prireditveni 9. Teden kultur, ki ga tradicionalno pripravlja tamkajšnje Društvo za razvijanje prostovoljnega dela. Omenjeni festival medkulturnih umetniških in kulinaričnih užitkov bo svoje obiskovalce brezplačno popeljal po svetu od Afrike in Balkana do Kitajske, so zapisali prireditelji.

Iz omenjenega društva so sporočili, da Teden kultur letos prvič prinaša mini Teden kultur za otroke, sicer pa so petdnevni niz prireditev zasnovali kot sporočilo, da živijo v narodnostno pisanem mestu in da lahko "le vzajemno spoštovanje ter sodelovanje ustvarita podobno prijetno večkulturno vzdušje", kot ga občudujejo v mestih po svetu. Dodali so, da se bodo v okviru festivala z različnimi kulturnimi, izobraževalnimi in kulinaričnimi prireditvami širši javnosti predstavili predstavniki številnih kultur, ki živijo v Novem mestu in na različne načine ohranjajo svoje izročilo.

Z omenjenim mini festivalom bodo letos posebej poudarili vlogo otrok, ki se v sodobnem svetu okrepljenih migracij že zelo zgodaj srečujejo z večkulturnostjo. Ker Festival kultur sovpada z 20. junijem, svetovnim dnevom beguncev, pa bodo enega od večerov vsebinsko posvetili njegovemu obeležju.

V okviru festivalskega sporeda bodo do vključno petka pripravili pet večernih prireditev. V Knjižnici Mirana Jarca bo drevi pogovor na temo Podobe tujstva, na vrtu Dolenjskega muzeja bo v torek sledil festival migrantskega filma, v sredo bodo v hostlu Situla pripravili monodramsko predstavo Ljubezen v času zelja splitske pisateljice Tonke Alujević.

V četrtek bo na terasi Gostišča Loka sledil nastop afriškega zbora Sankofa ob glasbeni spremljavi Igorja Leonardija in Damirja Mazreka, v petek pa na novomeškem Glavnem trgu pripravljajo popoldansko-večerno kulinarično pokušino specialitet različnih držav in ulične nastope.

V okviru mini Festivala kultur bodo na zelenici pred Knjižnico Mirana Jarca pripravili več prireditev za otroke, hkrati pa na drugih novomeških prizoriščih še nekaj dodatnih prireditev. Društvo za razvijanje prostovoljnega dela so pri pripravi Tedna kultur podprli Mestna občina Novo mesto, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Urad vlade RS za komuniciranje, Urad RS za mladino in družba Krka.

Med soorganizatorji so Knjižnica Mirana Jarca, Dolenjski muzej, Gostišče Loka, hostel Situla, Slovenska filantropija, Zavod Boter, Srbsko kulturno društvo, Hrvaško kulturno združenje, kulturno-umetniški društvi Sevdah in Žumberak, Konfucijev inštitut ter Zavod Moschnice, so še navedli prireditelji.
19.6.2017 12:49:21

Audio priponke

Pogovor s koordinatorko Tedna kultur, Tino Cigler

Foto priponke

A&F: V Novem mestu 9. Teden kultur

Deli novicoVaši komentarji

  • čarli Se strinjam Se ne strinjam
    19.6.2017 21:45:03

    Globalizem in multikulti so sterilni izstrelki sodobnega časa za katerim stojijo močni finančni lobiji.Vsak človek mora ljubiti svoj dom in ga izboljševati,povsod po svetu potovati in se v svoj dom vračati.Vse drugo so same zdrahe.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.