Za napad na škocjanskega župana pol leta pogojne kazni

Sodišče je Matjaža Novaka iz Dobruške vasi obsodilo na pogojno kazen pol leta zapora, ker da je udaril škocjanskega župana Jožeta Kaplerja, poročajo Slovenske novice. "Sploh nisem šel na sodišče, samo sodbo sem dobil, ampak jaz sploh nisem udaril župana," je za časnik dejal Novak. A sodba je pravnomočna, ker se Novak ni pritožil.

Po poročanju časnika je bil 18-letni Novak obsojen na pogojno kazen v skorajšnjem postopku oz. na podlagi kaznovalnega naloga. Tak postopek je mogoč, ker še ni bil kaznovan, kar pomeni, da ga je policija na podlagi ugotovitev iz preiskave ovadila na tožilstvo, sodišče pa je ugodilo predlogu tožilstva za izdajo kaznovalnega naloga in izdalo sodbo.

Zgodilo se je 20. oktobra lani, kmalu po tistem, ko so v Dobruški vasi dobili cisterne za vodo. Ker je ni dobila tudi družina Ljuba Novaka in Dunje Kočevar, sta se pri županu Kaplerju oglasila Kočevarjeva in eden njenih sinov, 18-letni Matjaž Novak, ki je župana, kot je ugotovilo sodišče, tudi napadel. Hujših posledic ni utrpel, incident pa je takrat komentiral z besedami, da ni šlo za fizični napad nanj osebno, ampak na župana občine Škocjan.

"Šlo je za napad na občino oziroma njeno prebivalstvo," je tedaj dejal Kapler in se zavzel za dialog z Romi, ne pa za reševanje zadev s pestmi.

Novak je na drugi strani trdil, da se je župan "sam sunil, morda s telefonom ali svinčnikom, ko je mahal, in si tako presekal ustnico".
20.6.2017 15:10:13

Foto priponke

Za napad na škocjanskega župana pol leta pogojne kazni

Deli novicoVaši komentarji

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  21.6.2017 8:47:59

  "Ni šel na sodišče" Sodba pa pravnomočna??? Zaj se ni pritožil??? Heh...

 • Admin Se strinjam Se ne strinjam
  21.6.2017 8:56:49

  Spoštovani En! V članku je pojasnilo, zakaj je možna izdana sodba brez obravnave.... "Tak postopek je mogoč, ker še ni bil kaznovan, kar pomeni, da ga je policija na podlagi ugotovitev iz preiskave ovadila na tožilstvo, sodišče pa je ugodilo predlogu tožilstva za izdajo kaznovalnega naloga in izdalo sodbo.". Zakaj se ni pritožil na sodbo, je pa drugo vprašanje, to pa res.

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  21.6.2017 9:32:41

  Kako lepo je biti cigan!!!!!!!!!!!!!!!

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  21.6.2017 23:59:03

  Admin, potem lahko jast, ki še nisem bil nikoli kaznivan napadem župana? Ali druge??? In ne rabim na sodišče??? Ma dej nehajte bluzit!

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  22.6.2017 0:00:25

  Aja @Admin, po katerem členu je tvoja trditev?

 • Admin Se strinjam Se ne strinjam
  23.6.2017 9:01:37

  En, leta 2004 je začela veljati odredba skrajšanega postopka za odločanje in izdajanje sodb. Navajam: "Novela tako predvideva, da lahko sodnik, ki vodi postopek o prekršku, spozna, da je obdolženec storil prekršek na podlagi obdolžilnega predloga ter vsebine dokazov, ki so priloženi obdolžilnemu predlogu, brez zaslišanja obdolženca."

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  23.6.2017 11:01:16

  Admin, kateri člen? To napiši.

 • Admin Se strinjam Se ne strinjam
  23.6.2017 16:13:23

  Ah, En, a res misliš, da imamo na radiu toliko časa, da iščemo člene, ki te zanimajo? Če ga tako nujno potrebuješ, vprašaj zanj kakšnega pravnika. Pa lep vikend!

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  24.6.2017 8:22:45

  Po tem odgovoru sklepam, da ste si ta člen sami spisali. Pa lep vikend tudi Vam.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.