Anketa Dela: Arbitraža lahko ogrozi odnose med Slovenijo in Hrvaško

Odnosi med Slovenijo in Hrvaško, če Hrvaška sodbe arbitražnega sodišča o poteku meje med državama, ki bo znana v četrtek, ne bo spoštovala, se bodo le še poslabšali, ugotavlja anketa, objavljena v današnjem Delu.

Velika večina sodelujočih v anketi meni, da stališča hrvaške države, da ne bodo spoštovali sodbe arbitražnega sodišča, vodijo v poslabšanje odnosov med državama. Dobra tretjina vprašanih je izbrala odgovor, da se bodo zaradi takega stališča odnosi "gotovo" poslabšali, slaba polovica pa jih meni, da se bodo "verjetno" poslabšali.

Anketiranci tudi menijo, da po četrtku ne bo sledilo obdobje brez prepirov med Slovenijo in Hrvaško. Kar 90 odstotkov vseh vprašanih meni, da z objavo sodbe arbitražnega sodišča ne bo konec prepirov o meji.

Le dobra desetina vprašanih meni, da so odnosi s Hrvaško dobri, 40 odstotkov jih meni, da so slabi, da niso niti dobri niti slabi, pa meni manj kot polovica vprašanih.

Na vprašanje, ali bi sodba arbitražnega sodišča in ne ravno najboljši odnosi med državama lahko ogrozili turistično sezono v sosednji Hrvaški, kjer prebivalci Slovenije tradicionalno množično preživljajo poletne počitnice, prav tako velika večina odgovarja, da mejne težave in napetosti zaradi sodbe arbitražnega sodišča ne bodo ogrozile turistične sezone na Hrvaškem, vsaj kar zadeva slovenske turiste. Tako meni več kot sedemdeset odstotkov vprašanih, medtem ko petina vprašanih dopušča možnost, da bi napetosti v zvezi s sodbo lahko vplivale na slabšo turistično sezono na Hrvaškem.

Spletno anketiranje je na reprezentativnem vzorcu 504 odraslih državljanov od 21. do 23. junija 2017 opravil oddelek za tržne raziskave Dela Stik.
26.6.2017 9:12:32

Foto priponke

Anketa Dela: Arbitraža lahko ogrozi odnose med Slovenijo in Hrvaško

Deli novico