Cerkev poziva k spoštovanju arbitražne odločitve

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci se je zavzela, da bi tako Slovenija kot Hrvaška spoštovali in uresničili arbitražno odločitev o meji. "Gotovo je, da vse odločitve arbitražnega sodišča ne ustrezajo našim pričakovanjem (...), vendar smo zavezani dolžnosti, da jih sprejemamo," so zapisali v sporočilu.

Kot so zapisali, so si v dolgotrajnem obdobju urejanja meje na kopnem in na morju vedno prizadevali, da bi oba naroda ohranila tradicionalno dobrososedske odnose, prijateljsko sodelovanje in vzajemno sožitje.

"Gotovo je, da vse odločitve arbitražnega sodišča ne ustrezajo našim pričakovanjem, ki jih imamo za upravičena, vendar smo zavezani dolžnosti, da jih sprejemamo in pričakujemo, da bo enako storila tudi druga stran," so poudarili.

"Odločitev omenjenega sodišča je mogoče razumeti na različne načine, v okviru dolgoročnih prizadevanj za prijateljsko sobivanje pa kot primeren način za mirno reševanje odprtih mejnih vprašanj," so dodali.

Pozvali so vladi obeh držav, politike in civilnodružbene organizacije, "da v duhu miru in sodelovanja sprejmejo in spoštujejo odločitev sodišča in jo na obeh straneh meje v medsebojnem dialogu in v doglednem času uresničijo ter poskrbijo za vse, ki jih bo omenjena odločitev prizadela".

"Pričakujemo, da bosta tako Cerkev na Slovenskem kot tudi Cerkev na Hrvaškem lahko uskladili meje škofij in s tem prispevali pomemben delež k uresničitvi odločitve arbitražnega sodišča," je v sporočilu iz Komisije Pravičnost in mir pri SŠK še zapisal ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.
30.6.2017 12:13:40

Foto priponke

Cerkev poziva k spoštovanju arbitražne odločitve

Deli novico