Slovenija z najnižjo rastjo plač v avtomobilski industriji

V prvi polovici letošnjega leta je bila povprečna plača v avtomobilski industriji višja kot je bila lanskoletna povprečna vrednost. Največjo rast je mednarodna raziskava za primerjavo plač Paylab, ki v Sloveniji zbira podatke pod okriljem portala Plača.si, zabeležila na Madžarskem (+10 %), na Hrvaškem (+6 %) in na Slovaškem (+5 %). Na Češkem so v omenjenem obdobju zabeležili 4-odstotno rast plač, v Sloveniji zgolj 1%. Raziskava v vseh državah uporablja enako metodologijo zbiranja podatkov.

Kako je z rastjo plač v avtomobilski industriji v Sloveniji?
Plače v avtomobilski industriji so se najmanj zvišale v Sloveniji in Srbiji, in sicer za okrog en odstotek.

Skupna povprečna bruto plača v avtomobilski industriji v € (rast plač jan-jun 2017 v primerjavi z jan-dec 2016)

Češka in Slovaška sta največji proizvajalki motornih vozil v regiji
Tako Češka kot Slovaška vsako leto proizvedeta več kot milijon vozil. Poljska in Madžarska proizvedeta za polovico manj kot njuni sosedi.
Po podatkih raziskave Paylab se povprečne mesečne plače v posameznih državah gibljejo med 1.209 € na Madžarskem, 1.218 € na Slovaškem in 1.293 € na Češkem. Najvišjo povprečno bruto plačo na zaposlenega v avtomobilski industriji imamo v Sloveniji, in sicer 1.545 €. Na Hrvaškem in v Srbiji, kjer so večinoma dobavitelji avtomobilske opreme, se povprečne bruto plače gibljejo med 656 € v Srbiji in 1.013 € na Hrvaškem. Paylab omogoča pogled v vse nivoje delovnih mest - od prodajalcev v avtomobilskih salonih do vodstvenega kadra. Za svoje delovno mesto lahko primerjate plačo na http://www.placa.si.

Kako je s proizvodnjo vozil v srednji in južni Evropi

Proizvodnja vozil po državah v srednji in južni Evropi

V srednji Evropi, kjer so zaradi cenejše delovne sile uspeli privabiti številne proizvajalce avtomobilov, občutijo vedno večji pritisk na plače. Proizvodnja avtomobilov in avtomobilskih delov pomembno vplivata na ekonomsko rast v omenjenih državah. Življenjski standard raste, stopnja brezposelnosti iz leta v leto pada, države srednje Evrope dohajajo razvite države EU.

Izurjeni delavci v srednji Evropi še vedno cenejši od tistih v zahodni Evropi

Kljub temu so izurjeni delavci v tej regiji še vedno veliko cenejši kot podobno kvalificirani delavci v zahodni Evropi. In vendar zaposlovalci v tej industriji že čutijo pomanjkanje kvalificiranih delavcev na trgu delovne sile, ob tem, da zaposleni v nekaterih proizvodnih obratih že pričenjajo z zahtevami po večji plači na osebnem nivoju in na nivoju sindikatov.
Regija srednje in vzhodne Evrope je sicer pomemben igralec na področju zaposlovanja in ustvarjanja BDP, večino izdelkov namreč izvozijo.

V srednji Evropi proizvajajo naslednje popularne modele avtomobilov:V šole več matematike
Zveze avtomobilskih industrij iz Slovaške, Češke, Madžarske in Poljske si prizadevajo za medsebojno sodelovanje, s katerim si želijo ohraniti regijsko konkurenčnost. Omenjene zveze so pozvale vlade k reformam šolskega sistema, da bi se ta bolj osredotočil na matematiko in znanost. S tem bi bodoče delavce bolje pripravili za delo v avtomobilski industriji. Do takrat bi lahko pomanjkanje delovne sile pokrili z večjo podporo pri mobilnosti domačih in tujih delavcev, so dodali predstavniki zvez na mednarodni konferenci maja 2017 v Bratislavi.

O Paylabu
Paylab je mednarodna platforma za raziskavo plač, ki zbira podatke o plačah in dodatkih zaposlenih za več kot 500 delovnih mest. V Sloveniji z raziskavo na portalu Plača.si (www.placa.si) upravlja Styria digital marketplaces, d.o.o., pod okriljem katere delujeta tudi portala MojeDelo.com in bolha.com. Paylab uporablja edinstveno metodologijo zbiranja podatkov s trinivojsko kontrolo in več kot osemletnimi izkušnjami. Obiskovalci spletne strani Paylab oziroma spletnih strani njihovih partnerjev v posameznih državah lahko enostavno in anonimno izpolnijo spletni vprašalnik o njihovi plači in primerjajo svoje plače s povprečnimi plačami na nivoju države.
Sistem uporablja trenutne podatke za zadnjih 12 mesecev. Za omenjeno sporočilo za medije smo analizirali podatke iz Hrvaške: MojaPlaca.hr, Češke: Platy.cz, Madžarske: Fizetesek.hu, Srbije: InfoPlate.rs, Slovaške: Platy.sk in Slovenije: Plača.si.
11.7.2017 10:36:47

Foto priponke

Slovenija z najnižjo rastjo plač v avtomobilski industriji

Deli novicoVaši komentarji

 • Lolek in Bolek Se strinjam Se ne strinjam
  11.7.2017 14:35:23

  Piše.... na Hrvaškem +6%.... Kje pa imajo hrvatički avtomobilsko industrijo????

 • jovan_deretic Se strinjam Se ne strinjam
  11.7.2017 15:30:29

  v hr se ne delajo komplet avtomobili (no, razen rimca in dokinga), ampak so hr firme dobavitelji za proizvajalce, kar po statistiki tudi spada v avtoindustrijo. evo ti kranjčičak dve firme za koje znam bez googla: http://www.lipikglas.com/proizvodni-program/autoindustrija/ http://www.adplastik.hr/hr/4-Proizvodi/

 • Lolek in Bolek Se strinjam Se ne strinjam
  11.7.2017 18:36:17

  Pa Tomo Vinkoviča imate tudi, a ne? ?? Saj ne vem, a sploh je vaš???

 • tribun Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 7:08:05

  Lolek in Bolek ter g. čarli sta pač dežurna nacionalistična trola in bosta pljuvala vse kar je hrvaško-bošnjaško-albanskega porekla. Najbrž vidite kam hočem nakazati smer. Njune komentarje spremljam že 6 mesecev in vem kam pes taco moli. Očitno imamo opraviti z dvema trofaznima (oprostite g jovan...nisem splošno nastrojen prosti Srbom) nacionalističnema hujskačema, ki želita izkoristiti trenutno situacijo in razširiti svoje sovraštvo do omenjenih še na druge narode. Jaz Hrvatov ( in ostalih...)ne sovražim in nihče me ne bo prepričal v nasprotno. Haterji ...najdite en pameten razlog za življenje!!! Nuff said!

 • Lolek in Bolek Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 7:55:59

  Proti Srbom nisem niti jaz nastrojen. Jovan pa po mojem mnenju ni Srb, ampak hrvat in dokler bo pljuval po Sloveniji, si tudi on boljšega ne zasluži.

 • tribun Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 8:11:15

  Dej še enkrat dobro preberi prejšnji post... (očitno nomen est omen...).Mislim da si ti nastrojen proti Hrvatom ker si ti dejansko nacionalističen Srb ( in ne normalen Srb...). Vsaj z zgodovino svojih komentarjev to dokazuješ... Jovan je predvsem človek, ki brani hrvaško plat zgodbe ( ali je srb ali hrvat to sploh ni pomembno..) in to ne pomeni da napada Slovenijo. Ti in čarli pa izkoriščata trenutno situacijo da širita anti-hrvaško vzdušje pri SLovencih, ki z vajino zgodbo nimajo nič skupnega. Hočeta le nastrojiti čim več ljudi proti Hrvatom/Bošnjakom/Albancem. Vzrok vama sploh ni važen. Ker sta pač Haterja. Če bi imela rada Slovenijo bi pisala konstruktivne poste in ne pljuvala po drugih, ker niso pro-srbsko nastrojeni. Preden komentiraš tudi tole - dej vsaj 2x preberi! lp

 • Lolek in Bolek Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 8:28:46

  Sem čisti Slovenec in spoštujem Srbe, Bosance, Muslimane... Ti tribun pa ne nakladaj.

 • tribun Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 9:23:27

  Oh ...kako dober in odrasel odgovor....Brez kančka argumenta in po možnosti dokaza proti mojim trditvam. Case closed!

 • Lolek in Bolek Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 9:47:29

  Tribun, ti si en.... Škoda besed, oziroma, jih trenutno ne najden primernih tebi. Se nima smisla spuščati na tako nizko raven, pa tudi časa za komentiranje s teboj je škoda... Nekaj najpametnejega je tisto na koncu tvojega komentarja "case closed". Tega se je dobro držati, dokler ne odrasteš.

 • tribun Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 10:17:42

  Očitno nimaš protiargumenta Lolek...ker si pač lolek. In kako debatiraš...verjemi...si ti daleč pod menoj...smisla z menoj debatirati res ni....ker nisi kompetenten. Odrastel ne bom nikoli...ker potem bi haterjem kot si ti vedno moral pustiti prosto pot. In to mi moja človečnost pač ne dovoli. Tvoj na pol otročji odgovor me samo nasmeji... lp

 • Lolek in Bolek Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 10:43:06

  Vidim tribunko da rad bereš, nakladaš in prav to tudi pišeš. Uporabljaš besede katere si nekje prebral in se ti vidijo imenitne, pa čeprav mogoče ne veš o čemu govorijo. Saj pravim, NIMA SMISLA, oziroma S KOM komentirat.??

 • tribun Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 11:42:55

  Glej...jaz podkrepim kar napišem...ti le deliš svoja prepričanja, ki temeljijo na privzgojeni slepi sovražnosti ter nevednosti. Že ko človek bere tvoje stavke se lahko prepriča, da nisi sposoben prebrati več kot prodajnega kataloga lokalne KZ trgovine. posledično tudi kaj konstruktivnega ne znaš napisati. nis te besede le imenitne...so neki osnovni nivo razgledanega in inteligentnega človeka, ki razsoja na podlagi dejstev in ne le tega kar so ga naučili doma. Kot sem že dejal...si le lolek.... lp

 • jovan_deretic Se strinjam Se ne strinjam
  12.7.2017 13:01:54

  lolek, tomota več ni, zdaj se v bjelovaru proizvajajo traktorji v 2 tovarne: hittner in prima (hr lastnik). drugač se strinjam z tribunom, žal vidimo kaj naredijo mediji v službi politike, nažalost tudi loleku in čarliju.

 • Lolek in Bolek Se strinjam Se ne strinjam
  13.7.2017 14:50:33

  Jovan, saj Tomica sploh ni bil tako slab traktorček. Še danes so kar pogosto v uporabi. Marsikje so prikladnejši kot neki Deutzi, pa Fendi....

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.