Ekosistemi zavračajo očitke o poslovanju z nevarnimi odpadki

Podjetje Ekosistemi se je po četrtkovem požaru v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu danes odzvalo z dodatnimi pojasnili. Ponovno so izpostavili, da imajo vsa potrebna dovoljenja za dejavnost v Zalogu in zavrnili očitke, da so upravljali z nevarnimi odpadki. Napovedali so sanacijo pogorišča in izvedbo vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se za dodatna pojasnila odločili, ker si ne želijo "medijske vojne zaradi velikega števila potvorjenih informacij, neresnic in laži ter senzacionalističnega poročanja". Po njihovem mnenju so bili nekateri mediji v dosedanjem poročanju namreč nekorektni.

V obratu, ki "ni deponija ali kot nekateri navajajo smetišče", letno proizvedejo okoli 40.000 ton alternativnih in različnih lesnih goriv, vse poslovanje pa poteka v skladu z veljavnimi predpisi in slovensko zakonodajo s tega področja, so navedli. Ponovno so izpostavili, da ima družba Ekosistemi vsa okoljska in obratovalna dovoljenja za poslovno dejavnost v Zalogu.

Zavrnili so očitke, da bi družba Ekosistemi na katerikoli lokaciji prevzemala ali na kakršenkoli način poslovala z nevarnimi odpadki. Taka namigovanja so v družbi označili za neutemeljena.

Napovedali so, da se bodo po koncu gašenja in kriminalistične preiskave kot družbeno odgovorno podjetje lotili sanacije pogorišča in izvajanja vseh drugih nujnih sanacijskih ukrepov.

V obratu je bila skladiščena lesna biomasa, odpadki po sortiranju in končni proizvodi različnih vrst trdih goriv. Natančne količine vseh v požaru uničenih odpadkov in končnih proizvodov bodo podali po opravljenem ogledu na lokaciji. So pa po navedbah podjetja skladiščene zaloge zadoščale za štiri- do šesttedensko proizvodnjo goriv.

"Po indicih in izjavah očividcev lahko upravičeno sklepamo, da vzrok požara vendarle ni samovžig skladiščenih materialov, saj naj bi istočasno zagorelo na več mestih hkrati na skrajnem robu zunanje parcele, ki meji z gozdom," so zapisali in dodali, da je takšna pogostost požarov v zadnjem obdobju zelo neobičajna in skrajno sumljiva.

Družba Ekosistemi je pred dvema letoma začela s 24-urnim varovanjem objekta. Dežurna služba je delovala v skladu s požarnim redom ter redno servisirala in posodabljala vso protipožarno opremo in gasilne naprave, so navedli.

Ko so v četrtek zaposleni direktorja družbe Gregorja Kovačiča obvestili o požaru, se je ta napotil na kraj dogodka in z zaposlenimi urejal vsa operativna vprašanja reševanja opreme, bil pa je tudi v telefonskem kontaktu z županom Straže Dušanom Krštincem, navaja sporočilo za javnost. V petek je bil po navedbah družbe v kontaktu tudi z vodjo intervencije, sodeloval pa je tudi z vsemi pristojnimi službami.

"Obžalujemo, da je prišlo do požara, za nastanek katerega nismo krivi," so še zapisali. Po navedbah družbe so imeli vso predpisano infrastrukturo, da ne bi prišlo do ekološke katastrofe ali onesnaženja podtalnice in zemljin. Kljub prošnji in uradni vlogi pa je bil po navedbah podjetja ustno zavrnjen priključek na javno kanalizacijsko omrežje oz. na čistilno napravo. Družba Ekosistemi je redni odvoz zbranih vod zato organizirala z zunanjim izvajalcem.

Portal Moja-dolenjska.si je sicer danes objavil prispevek, kjer opominja, da je podjetje Ekosistemi v prisilni poravnavi in ima za 5,4 milijona evrov neplačanih obveznosti. Obveznosti bi moralo poravnati do 8. avgusta. Kot je pisal spletni medij, so v podjetju prejeli 686.000 evrov kmetijskih subvencij, vrednost zemljišč in zgradb pa so lani v bilanci zmanjšali za 71,6-krat.

Kraj požara so si občinski svetniki ogledali v nedeljo, izredna seja občine Straža pa bo predvidoma prihodnji teden, ko bodo dobili rezultate analiz po požaru, je za STA napovedal župan Dušan Krštinc. Prve meritve v petek so sicer pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih snovi, dovoljena vsebnost delcev PM10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa so meritve vode v bližnji Krki pokazale, da reka ni onesnažena.
25.7.2017 8:07:44

Foto priponke

Ekosistemi zavračajo očitke o poslovanju z nevarnimi odpadki

Deli novicoVaši komentarji

  • čili Se strinjam Se ne strinjam
    31.7.2017 23:56:05

    Popolnoma se strinjam z Ekosistemom, da medijska vojna ni potrebna. Resnično, težko je v Sloveniji pridobiti različna okoljevarstvena dovoljenja že za ekoodpadke in nemogoče za ostale, kemične odpadke, saj nadzor iz strani inšpekcij je resnično strog, kazni pa drastične. Mediji so izredno nekorektni, saj črn dim in smrad po sežgani plastiki izhaja iz biogoriv oz lesa, ki raste na s plastiko onesnaženih tleh . . .Da je delovanje resnično ekološko, je dokaz, da je firma pridobila več EKOSUBVENCIJ. Prosim, da so mediji strpni in tolerantni, do ekofirme, enako velja za okoliške prebivalce!

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.