SOS poletje: Ob ugrizu kače mirovanje, hlajenje in klic na 112

Poleti je z obiskovanjem gora in na sploh pogostejšem zadrževanju v naravi tudi večja verjetnost stika človeka s kačo. Če kača ugrizne, je treba mesto ugriza hladiti, mirovati in poklicati na pomoč reševalce. Ugriza ne sesamo, režemo ali žgemo, prav tako se ne delajo preveze, pravi reševalec Janez Kramar.

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od katerih so tri vrste strupene, to so modras, navadni gad in laški gad. "Človek, ki ga ugrizne strupena kača, naj ne hodi, odsvetujem tudi pitje alkoholnih pijač. Poklicati je treba 112 ali pa človeka odpeljati v bolnišnico," je dejal Kramar, ki je tudi inštruktor prve pomoči pri Rdečem križu Slovenije.

Kače, ki živijo v Sloveniji, sicer po njegovih besedah niso življenjsko ogrožajoče za večino ljudi, so pa nevarne denimo za majhne otroke in kronične bolnike. Vsako leto v centru za zastrupitve UKC Ljubljana zaradi ugriza kače sprejmejo približno do 10 ljudi.

Od leta 2010 zaradi ugriza kače v centru za zastrupitve 51 ljudi
Zaradi ugriza modrasa ali gada se je od leta 2010 do letošnjega julija v centru za zastrupitve UKC Ljubljana zdravilo 51 ljudi. V zadnjih dveh desetletjih pri nas ni nihče umrl zaradi ugriza kače, saj so bili vsi pravočasno in ustrezno zdravljeni. Je pa nekaj bolnikov potrebovalo intenzivno zdravljenje, vključno z umetnim dihanjem.

Če ne bi bili intenzivno zdravljeni, bi verjetno umrli. Približno polovica bolnikov, ki so jih zdravili zaradi ugriza kače, pa je potrebovala zdravljenje s protistrupom. Tega imajo v obeh kliničnih centrih, so pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana.

Tabela:
leto       bolniki
-------------------
2017             5
2016           10
2015              9
2014             5
2013           12
2012             4
2011             4
2010             2
------------------
skupaj        519.8.2017 8:28:56

Foto priponke

SOS poletje: Ob ugrizu kače mirovanje, hlajenje in klic na 112

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.