Če vam bo vroče se lahko ohladite v bunkerju Škrilj

Po desetletjih je na pragu poletja podzemni bunker na Škrilju, dolgo ena najbolj varovanih slovenskih skrivnosti, odprl vrata. Skrivnostni hodniki vabijo k raziskovanju in burijo domišljijo, poleg tega pa se lahko v poletnih dneh tam tudi prijetno ohladimo.

Podzemni vojaški objekt K-35 je bil sicer  v času Jugoslavije v primeru napada Sovjetske zveze namenjen podpori delovanja na zaprto območje preseljenega republiškega vodstva. Kočevska občina je objekt primerno uredila ter namenila turizmu in muzejski dejavnosti.

Gre za dolgo in eno najbolj varovanih slovenskih skrivnosti ter hkrati atraktiven podzemni objekt in prvi tovrstni projekt na Slovenskem. Bunker leži med gozdovi varovanega območja Škrilj, ki je bilo v času nekdanje Jugoslavije del velikega zaprtega vojaškega območja, kamor navadni državljani niso smeli.

Med t. i. hladno vojno so tam 80 metrov pod površjem zgradili pol kilometra hodnikov in šest podzemnih sob. Bunker ima svoje vodno zajetje in dva električna generatorja. V njem je bilo možno brez zunanje pomoči in tudi v primeru jedrskega napada bivati sto dni. Vse, kar se nahaja v njem, je ostalo v izvirni obliki, sistem pa je še vedno sposoben delovanja.

Za vodene oglede se je potrebno predhodno najaviti, za ogled je na voljo približno 1500 kvadratnih metrov.

Škriljski objekt leži približno 12 kilometrov od Kočevske reke na grebenu nad dolino Kolpe. Tedanja jugoslovanska oblast ga je dala zgraditi za zagotavljanje komunikacijske podpore glavnemu osrednjemu objektu v Gotenici, kamor naj bi v navedenem primeru oz. v izrednih razmerah evakuirali republiško politično vodstvo.

Po slovenski osamosvojitvi je osrednji objekt v Gotenici pripadel ministrstvu za notranje zadeve, ki ga je spremenilo v vadbeni center, škriljski podporni objekt pa sta dobila Slovenska vojska in ministrstvo za obrambo, ki ga je ob skopih stroških vzdrževalo tako, da se je ohranil skoraj v takšni obliki, kot je bil leta 1957, ko so ga predali prvotni uporabi.


12.8.2017 8:23:29

Foto priponke

Če vam bo vroče se lahko ohladite v bunkerju Škrilj

Deli novicoVaši komentarji

  • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
    16.8.2017 22:43:16

    Ni KonTAKTNE Št. !

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.