Začenja se Jernejevo 2017

V Občini Šentjernej se s celodnevnim Športnim dnevom Jernejevo danes začenjajo prireditve Jernejevega oz. tradicionalnega obeleževanja tamkajšnjega občinskega praznika.

V okviru Jernejevega 2017 se bo na Šentjernejskem do 27. avgusta zvrstilo skupaj več kot 30 društvenih in drugih prireditev. Na vseh skupaj pričakujejo do 10.000 obiskovalcev.

Na nekaterih prireditvah Jernejevega bodo - podobno kot lani - zbirali dobrodelne prispevke za gradnjo novega krajevnega otroškega vrtca. Pričakujejo pa, da bodo v skladu, ki so ga na občini odprli v ta namen, do zdaj zbranim 30.000 evrom dodali še novih 10.000 evrov.

Vrhunec dogajanja letošnjega Jernejevega bo prihodnjo soboto oz. predzadnji dan obeleževanja Jernejevega, ko bodo med drugim pripravili kuhanje županovega golaža, slavnostno sejo domačega občinskega sveta, slavnostno povorko, promenadni koncert godb in drugi pretežno zabavni spored.

Kot je v navadi, bodo prireditve Jernejevega dan kasneje končali s farnim žegnanjem in s praznično mašo.

Prireditve Jernejevega 2017 se bodo po današnjem odprtju med drugim nadaljevale z avtomobilskim relijem Petelinovo popotovanje, Jernejevim kolesarskim maratonom, večerom rock glasbe, Doberškovim pohodom po domačem vinorodnem okolišu, občinskimi kmečkimi igrami, nogometnim turnirjem, atletskim mitingom, večerom penin, s pohodom Spoznavajmo Dolenjsko in konjskimi dirkami.

Prvi podatki o fari sv. Jerneja na Dolenjskem segajo v leto 1249, leta 1995 ustanovljena Občina Šentjernej pa se z več kot 7000 prebivalci uvršča med manjše slovenske občine. V Šentjerneju je med letoma 1546 in 1547 kot župnik služboval Primož Trubar, šentjernejsko območje pa je v svojih Bajkah in povestih o Gorjancih kasneje slikovito opisal pisatelj Janez Trdina.

Na Šentjernejskem je več dobro in srednje ohranjenih srednjeveških gradov, kraj sicer slovi po pridelavi cvička, reji konj in tradicionalnem, več kot 150-letnem blagoslavljanju konj na Štefanovo ter po lončarstvu in kovaštvu. Kot krajevni simbol se je v Šentjerneju skozi stoletja uveljavil lik petelina.
12.8.2017 7:49:57

Foto priponke

Začenja se Jernejevo 2017

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.