Nocoj bo padel zastor nad 16. SP v atletiki

Nocoj bo po desetih dnevih tekmovanj padel zastor nad 16. svetovnim prvenstvom v atletiki; na olimpijskem stadionu iz leta 2012 se je tekmovalno upokojil najboljši atlet vseh časov Usain Bolt, edino slovensko uvrstitev v finale pa je z devetim mestom v metu kopja zabeležila 35-letna Martina Ratej.

Zadnji dan SP bodo podelili enajst kompletov medalj, po dve v hitri hoji za moške in ženske na 20 in 50 km, ter med atletinjami v metu diska, v tekih na 800 m, 5000 m in v štafeti 4 x 400 m, atleti pa se bodo merili v skoku v višino ter na 1500 m, s štafeto 4 X 400 m pa bodo ob 22.15 tudi sklenili prvenstvo.

Na njem je nastopila sedemčlanska slovenska odprava. V polfinale se je uvrstila mladinska evropska prvakinja Agata Zupin in na svojem prvem velikem članskem tekmovanju potrdila svoj velik talent; devetnajstletnica je bila 21. na 400 m ovire. Tako sta v britanski prestolnici najboljša dosežka zmogli najmlajša in najbolj izkušena v slovenski zasedbi.

V kvalifikacijah sta se finalu najbolj približali s 13. mestom v skoku v višino Maruša Černjul, 15. pa je bila Tina Šutej v skoku s palico. Na 36. mestu je po bolezni tekmovanje na 400 m zaključil evropski prvak do 23 let Luka Janežič, prav tako na 400 m pa je bila na 38. mestu druga obetavna slovenska tekmovalka Anita Horvat. Na 66. mestu je maraton zaključil Rok Puhar.

Naslednje prvenstvo bo katarska Doha leta 2019 gostila med 28. septembrom in 6. oktobrom.

Trinajsto mesto Maruše Černjul

Petindvajsetletna Maruša Černjul je kot zadnja slovenska predstavnica na 16. svetovnem prvenstvu v atletiki v Londonu nastopila v kvalifikacijah skoka v višino, kjer je zasedla 13. mesto z 1,89 m in je le za mesto zgrešila kvalifikacijsko višino za finale.

Članica celjskega Kladivarja je nastopila v skupini B, v kateri je bila tudi branilka naslova Rusinja Marija Lasickene, ki ima v lasti izid sezone na svetu (2,06 m) in je bila tudi ena izmed treh, poleg Ukrajinke Julije Levčenko in in Poljakinje Kamile Licwinke, ki so se z 1,92 m s prvim izidom uvrstile v finale. Vse so bile brez neuspešnih poskusov, 1,92 m pa je bilo dovolj za uvrstitev med 12 finalistk; slovenska tekmovalka je delila 13. mesto.

"Dokazala sem, da sodim med najboljše na svetu. Sem pa razočarana, nehvaležno 13. mesto sem osvojila, do 1,92, m sem tehnično opravila dobre skoke, nato pa se sem 'zakrčila'. Celotno poletno sezono sem lovila normo za SP, na prvenstvo sem se uvrstila po izidih na svetu, ker ni bilo dovolj tekmovalk z normo in mogoče je tudi to pustilo posledice. Ko so tu letvico dvignili, kot doslej v sezoni, prek 1,90 m, nisem bila uspešna," je dejala Černjulova, ki je vse višine do 1,92 m zmogla v prvih poskusih, potem pa je imel tri ničle.

Černjulova je nastopila kot šesta po vrsti, v finale pa je vodila avtomatična kvalifikacijska norma 1,94 m ali 12 najboljših dosežkov kvalifikacij. "Pričakovala sem, da bo 1,92 m dovolj za finale, mogoče ne v prvem poskusu, ampak na koncu je ta višina zadostovala. Če bi morala nato na skakati na dodatni višini 1,94 m, ker nas je bilo preveč na 13. mestu, pa tudi ne morem zatrditi, da bi nastopiti v finalu," je dodala Černjulova.

Marca letos je v kvalifikacijah na dvoranskem evropskem prvenstva v Beogradu končala z delitvijo devetega mesta (1,86 m). Meter in 77 m visoka atletinja je bila lani je bila finalistka evropskega prvenstva v Amsterdamu (9.) in 21. na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru.

"1,92 m sem preskočila na OI lani, 1,92 m bi bilo tu dovolj za finale. malo je grenkega priokusu. Toda na OI je bilo v Braziliji v kvalifikacijah par sto ljudi, tu pa poln stadion, kar je neverjetno drugačen občutek. Tudi vreme je bilo veliko boljše, kot dan prej, in tega smo bile vse vesele."

V ZDA opravlja magistrski študij prehrane in zdravja, je pa tudi asistentka profesorja na univerzi Nebraska v Lincolnu. "Tako v ZDA kot v Sloveniji imam zelo dobra trenerja in sem zaradi tega zelo vesela. To je bila moja zadnja tekma v sezoni, vračam se v ZDA, kjer bom opravljala zadnji letnik magisterija. Tako da zame ni počitka. Imam pa v dolgoročnem načrtu OI v Tokiu, EP naslednje leto pa je moj glavni dovolj in mogoče bom zato izpustila naslednjo dvoransko sezono," je končala Černjulova.


13.8.2017 8:48:40

Foto priponke

Nocoj bo padel zastor nad 16. SP v atletiki

Deli novico



Vaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.