V Beli krajini stavijo tudi na ovčjo volno, lan in konopljo

Črnomaljska zadruga za ekološko pridelavo in predelavo konoplje Suplimi, ki se zavzema za krepitev samooskrbnosti z naravnimi zmožnostmi Bele krajine, v jeseni načrtuje projekt obuditve pridelave in predelave tradicionalnih belokranjskih surovin. Nekaj manj kot 80.000 evrov vrednega podviga se bodo lotili s podporo območne lokalno akcijske skupine.

Po podatkih novomeške Lokalno akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina, ki bo za omenjeni belokranjski projekt iz razpisnih sredstev za lokalni razvoj skupnosti zagotovila nekaj manj kot 55.000 evrov, gre predvsem za surovine, kot so ovčja volna, lan in industrijska konoplja.

V okviru zadane naloge bodo pripravili izobraževalni program, s katerim bodo skušali omenjeno samooskrbnost vzpostaviti oz. omogočiti na manjših kmetijah, hkrati bodo skušali obuditi nekdanja oz. določena, z omenjenimi surovinami povezana tradicionalna belokranjska opravila, in pri teh uporabiti sodobne tehnološke rešitve.

Zasnovati nameravajo tudi iz omenjenih surovin izdelane uporabne izdelke, pri tem pa računajo tudi na sodelovanje lokalnega prebivalstva.

Kot so še dodali, bi radi tako prišli do novih delovnih oz. t. i. zelenih delovnih mest. Hkrati bi okrepili dejavnosti, ki so delu Belokranjcev nekdaj zagotavljale preživetje, ter z izdelki iz tradicionalnih surovin popestrili območno turistično ponudbo.

V Lokalno akcijski skupini Dolenjska in Bela krajina, ki pokriva 12 tamkajšnjih občin, po prvem pozivu tekočega programskega obdobja iz sredstev za lokalni razvoj skupnosti za prve potrjene projekte pričakujejo približno 1,15 milijona evrov. Sicer pa bodo letos objavili še dva javna poziva, septembra za Pokolpje in konec leta za vso skupino.
13.8.2017 11:39:19

Foto priponke

V Beli krajini stavijo tudi na ovčjo volno, lan in konopljo

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.