Tudi Madžarska ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD

Madžarsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v OECD.

Madžarska diplomacija je pojasnila, da sta glavna razloga za blokiranje Hrvaške položaj Molovih investicij na Hrvaškem in odnos do Hernadija, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI. Kot so dodali, ne bodo podprli niti članstva Romunije, in sicer zaradi zapiranja katoliške gimnazije v mestu Targu Mures, ki so jo večinoma obiskovali otroci madžarske manjšine.

Hrvaška je od leta 2013 objavila več tiralic in evropskih pripornih nalogov za Hernadija, ker je hrvaško tožilstvo šefa Mola bremenilo, da je plačal deset milijonov evrov podkupnine nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški Ini madžarski družbi. Interpol je konec lanskega leta izbrisal Hernadija s seznama iskanih oseb, a Hrvaška še naprej zahteva njegovo izročitev.

Hernadi je v začetku septembra vložil tožbo proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi domnevne kršitve njegove pravice do prostega gibanja.

Hrvaška vlada in madžarski Mol sta zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini sprožila tudi dve mednarodni arbitraži, kar bremeni odnose med Zagrebom in Budimpešto. Za Hrvaško je prav tako nesprejemljiva odločitev Mola o zapiranju rafinerije Ine v Sisku, kar ogroža več kot 500 delovnih mest.

Slovenija je na sredinem sestanku veleposlanikov članic EU v Bruslju opozorila, da zaradi nespoštovanja vladavine prava v primeru nespoštovanja junijske arbitražne sodbe o meji med državama ne more podpreti članstva Hrvaške v OECD. Hrvaški premier Andrej Plenković je v četrtek pozval Slovenijo, naj opusti politiko izsiljevanja in podpre hrvaško članstvo v OECD.

Poleg Hrvaške in Romunije je kandidatka za članstvo v OECD iz EU še Bolgarija, na članstvo se prav tako pripravljajo Argentina, Brazilija in Peru.
8.9.2017 23:12:21

Foto priponke

Tudi Madžarska ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD

Deli novicoVaši komentarji

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  9.9.2017 11:32:03

  Hrvatarje je treba fukent iz evrope ven pa zid postavit kot je rekel Jezek

 • jovan_deretic Se strinjam Se ne strinjam
  9.9.2017 13:21:50

  tako je. kad postavite zid, kaj da napravimo sa slovenskim vikendicama?

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  9.9.2017 15:04:10

  Ja vikenda nikoli ne bom imel doli, tako, da zaradi mene vse porušite. Ne pozabit! Živite od slovenije glede turizma.

 • jovan_deretic Se strinjam Se ne strinjam
  9.9.2017 16:24:10

  ajde dijete odi gledat risanke

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  9.9.2017 18:01:59

  Jovane pocrkate od lakote ce nehajo neumni slovenci hodit na morje

 • jovan_deretic Se strinjam Se ne strinjam
  9.9.2017 18:44:59

  slovenci niso neumni, i neće prestat dolazit na more, fala bogu, ma kolko mediji i budale palili narod. vi "slovenci" sa srpskim pedigreom možete i dalje u grčku na more.

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  9.9.2017 20:48:39

  Jovane ce ne ves ste vi in srbi isti narod sam da so srbi pravoslavci vi pa kar nekaj tolk da ves mi smo pa itak germani mal si preber zgodovino naroda

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  9.9.2017 22:43:58

  jovane, kaj ste še pod vplimom polne lune? Sm tam v vaši deželici to traja neprekinjeno glede na to kaj se poroča preko medijov...

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.