VIDEO: Shod zaradi neučinkovite "romske politike"

V Novem mestu se v sredo obeta protestni shod, uperjen proti državi, ki z neprimerno romsko politiko povzroča še več težav med večinskim prebivalstvom in manjšinsko romsko populacijo.

Uradno na shod vabi Novomeščan Silvo Mesojedec, ki že leta budno spremlja dogajanje okoli "reševanja" romske problematike tako na lokalnem kot tudi na državnem nivoju. Njegov poziv objavljamo v celoti:

"Desetletja neučinkovitega reševanja romske problematike na Dolenjskem razdvajajo romsko skupnost in večinsko prebivalstvo. Večni pozivi prizadetih krajanov, izogibanje politike, da pripravi ukrepe, ki bi v pozitivno smer popeljali Rome, so pripeljali do današnjega stanja. Ljudje se zavedajo, da država namenja ogromna sredstva Romom, ki pa ne dajejo pozitivnih rezultatov. Tako smo priča neprestanim zahtevam po urejanju romskih naselij, ki so, povečini, zgrajena na črno in na tujih zemljiščih. To pa je tudi za politiko edini, za njih, pozitiven rezultat. Investirajo v komunalno infrastrukturo, legalizirajo, sprejemajo prostorske načrte. Na eni strani se za Rome in njihove črne gradnje vedno najde rešitev. Med tem pa se za ostale državljane, ki se iz takšnih ali drugačnih razlogov znajdejo v težavah, nihče ne zanima. Za nekaj 100 € dolga, ki ga ne morejo plačati jim na dražbi prodajajo stanovanja. Na drugi strani pa nekateri Romi, ki nimajo niti minute delovne dobe, razpolagajo s kapitalom neugotovljenega izvora, pa tega nihče ne razišče.

Bližnji krajani romskih naselij se soočajo s težavami, ki jih niti ne prijavljajo več, saj vidijo neuspešnost povračila škode in imajo zgolj dodatne težave. Ljudje postajajo apatični in tisti, ki nimajo neposrednih težav, so mnenja, da se tako in tako ne more ničesar spremeniti in se od te teme raje odmaknejo. Žal, pa smo s financiranjem proračuna pravzaprav vsi prizadeti zaradi neučinkovitih ukrepov.

Novomeška občina z največjim nelegalnim naseljem v državi bi morala prevzeti vodilno vlogo in povezati vse občine z romskimi naselji ter odločno nastopiti s svojimi zahtevami do države. Žal, pa tudi novomeški župan Gregor Macedoni podlega nesposobni državni politiki in ji s pripravo novega prostorskega načrta za Žabjak le pomaga na poti neučinkovitega reševanja. S tem pa daje tudi jasen signal drugim občinam, za tamkajšnje legalizacije in za podobno urejanje romskih naselij.

Če mu uspe nameravana izvedba prostorskega načrta, bo to vsekakor v škodo tako večinskega kot romskega prebivalstva. Večinsko prebivalstvo se bo v prihodnje  v še večji meri soočalo s težavami, ki jih v čedalje večjem obsegu že danes povzročajo nekateri Romi. Na drugi strani pa bodo s takšnim pristopom nadaljnje getoizacije njihovih naselij prizadeti tudi Romi sami.

Z ozirom na to, da so vse naše pobude preslišane, ne vidim druge možnosti, kot da z mirnim protestnim shodom vnovič opozorimo na nestrinjanje s takšno politiko. To bomo storili z vožnjo 20.9.2017 med 15. in 16. uro v Novem mestu - v krožišču in med krožiščema v Bučni vasi in pri Qlandiji," je zapisal Silvo Mesojedec.

18.9.2017 12:16:33

Foto priponke

VIDEO: Shod zaradi neučinkovite "romske politike"

Deli novicoVaši komentarji

 • svedrac Se strinjam Se ne strinjam
  19.9.2017 7:50:10

  Silvača za župana

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  20.9.2017 8:21:04

  Sej to ni samo v Novem mestu. Vsepovsod, kjer so Romi je isto. Pozidavajo občinske in državne parcele, pa tudi privatne lastnine niso nedotakljive za njih. Trenutno ob glavni cesti Črnomelj-Vinica v Kanižarici (romsko naselje) rasteta dva nova objekta na občinski parceli brez dovoljenj. Ampak to nobenega ne gane. Ko pa 'čivil' zgradi kak nadstrešek brez dovoljenja, je pa takoj inšpektor tam z kaznimi!!

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  24.9.2017 10:02:35

  Dajte ze enkrat nehat z romi tega naroda NI to so po vsem svetu CIGANI!!!!

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.