Kravji vetrovi bolj nevarni za podnebje od dosedanjih ocen

Metan, ki ga z vetrovi in riganjem izločajo govedo in drugi prežvekovalci, ima večji učinek na podnebje, kot so znanstveniki predvideli doslej.

V novi študiji razkrivajo, da je ta toplogredni plin še bolj nevaren okolju in predstavlja dodaten izziv v boju proti globalnemu segrevanju.

Revidirani izračuni proizvedenega metana na glavo goveda kažejo, da so bile svetovne količine emisij tega toplogrednega plina, ki ga proizvaja živina, v letu 2011 za 11 odstotkov višje od ocen, ki temeljijo na podatkih Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC).

Periodična poročila omenjenega foruma, ki se sklicujejo na tisoče znanstvenikov, so v pomoč voditeljem pri ukrepanju proti podnebnim spremembam, enemu največjih izzivov sodobnega časa.

Raziskovalka z ameriškega ministrstva za kmetijstvo Julie Wolf, tudi glavna avtorica študije, objavljene v reviji Carbon Balance and Management, je pojasnila, da po svetu narašča število glav živine, kar se povezuje z večjim vnosom hrane in posledično večjimi emisijami metana.

Wolfova je tudi opozorila, da predhodne ocene, ki so jih izračunali v IPCC, ki sicer deluje pod okriljem Združenih narodov, temeljijo na zastarelih podatkih.

Po navedbah IPCC je metan leta 2015 predstavljal okoli 16 odstotkov svetovnih emisij toplogrednih plinov. Ogljikov dioksid, ki se v glavnem sprošča pri nepopolnem izgorevanju fosilnih goriv, pa je odgovoren za več kot tri četrtine emisij, ki segrevajo planet.

Metan s svojimi dejavnostmi sicer proizvaja tudi človek. V okolje denimo ta plin brez barve in vonja uhaja med proizvodnjo in prevozom premoga, nafte in zlasti zemeljskega plina.
1.10.2017 9:17:06

Foto priponke

Kravji vetrovi bolj nevarni za podnebje od dosedanjih ocen

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.