V Avstriji od danes v javnosti prepovedano nošenje burk in nikabov

V Avstriji je danes začela veljati prepoved nošenja burke in nikaba, muslimanskih oblačil, ki zakrivata obraz. Ženske, ki jih bo ustavila policija in ne bodo želele razkriti obraza, bodo odslej kaznovane z denarno kaznijo 150 evrov.

Ženskam je odslej v Avstriji prepovedano zakrivati obraz v javnosti. To pomeni, da ne smejo nositi burke, ki v celoti prekriva obraz, in nikaba, pri katerem so odkrite zgolj oči. Tiste, ki na zahtevo policije ne bodo želele razkriti obraza, bodo odslej kaznovali z denarno kaznijo 150 evrov.

Avstrijska vlada trdi, da novi zakon prispeva k ohranjanju avstrijskih vrednot in spodbuja vključevanje v družbo, kljub temu da je tovrstna oblačila redko videti v javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novo pravilo je del t. i. paketa integracijskih politik, ki jih uvaja avstrijski minister za zunanje zadeve in integracijo Sebastian Kurz, ki vodi tudi konservativno ljudsko stranko (ÖVP).

ÖVP sicer vodi tudi v javnomnenjskih anketah pred parlamentarnimi volitvami 15. oktobra. 31-letni zunanji minister pa bi lahko ob zmagi stranke postal avstrijski kancler. Svojo kampanjo gradi na omejevanju priseljevanja in "naraščajoče islamizacije".

Kot prva je leta 2011 zakrivanje obraza v javnosti prepovedala Francija, sledili pa sta še Belgija in Bolgarija. Nizozemska je prepovedala nošenje tovrstnih oblačil v javnih zgradbah, Nemčija pa za javne uslužbence in pripadnike vojske na dolžnosti, še navaja dpa.

Julija je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice odločilo, da so takšne prepovedi zakonite.
1.10.2017 10:30:46

Foto priponke

V Avstriji od danes v javnosti prepovedano nošenje burk in nikabov

Deli novicoVaši komentarji

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  1.10.2017 16:38:07

  Pametni Avstrici to je treba narediti tudi pri nas sam kazni zvisat ta gamat ma dnarja ko peska

 • Anonimen Se strinjam Se ne strinjam
  1.10.2017 16:59:11

  Se to Pri nas bi jim bile krsene clovekove pravice ko pa oni minirajo je pa vse v najlepsem redu ceprav kristjani umiramo

 • čarli Se strinjam Se ne strinjam
  1.10.2017 17:39:37

  Na žalost,Dunaj in Berlin,vključno s Slovenijo,sta padla brez boja.Islam je prišel da nikdar več ne odide.Civilizacijski dosežek,bi rekli globalisti.

 • en Se strinjam Se ne strinjam
  2.10.2017 0:05:53

  Preveč jih je prišlo. Kazni ne bo plačal nobeden. Nadzora med tem folkom ni. Kdo je kriv za ta cirkus pa vsi vemo.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.