VIDEO: Kakovostno in dostojno staranje

V prostorih Območnega združenja Rdečega križa Novo mesto je bila danes prireditev, ki so jo pripravili v sklopu programa Medgeneracijskega središča. Tokrat so se posvetili kakovostnemu in dostojnemu staranju.

Predstavili so Medgeneracijsko središče, ki deluje v okviru novomeškega Rdečega križa in začenja z različnimi dejavnostmi, ki jih ponujajo za udeležence brezplačno ves mesec oktober. Koledar je objavljen na humanitarnem centru in na spletu www.novomesto.ozrk.

Na predstavitev izhodišč Zakona od dolgotrajni oskrbi so tokrat povabili predstavnico Ministrstva za zdravje Anito Jacović, ki je povedala, da se zakon pripravlja že 15 let. Zakon naj bi končno uredil in izboljšal položaj starejših, ki jih bo v naši družbi vsako leto več. Če bo sprejet, bo stopil v veljavo leta 2019.

Povabili so tudi dr. Draga Rudla iz MKS, d.o.o., iz Ljubljane, strokovnjaka na področju tehnologije. Iznašel je kup naprav, ki bi omogočale, da starejši ostanejo v domačem okolju. Ker pripomočke ni pokril zdravstveni sistem, je dobre iznajdbe prepustil podjetju, ki zdaj to storitev ponuja tržno. Vendar starejši se tega na poslužujejo, saj to pomeni strošek. Podjetje razvija tudi zdravljenje na daljavo.

Na koncu je Gabi Ogulin Počrvina iz RIC Novo mesto predstavila Večgeneracijski center Skupaj, ki deluje v okviru MDDSZ z enajstimi podobnimi programi v vseh regijah po Sloveniji.

Na današnji prireditvi, ki so se je udeležili nekateri posamezniki in strokovnjaki s področja izobraževanja in dela s starejšo populacijo, so prišli do skupnega zaključke: kakor bomo poskrbeli za starejše v naši družbi, tako bo poskrbljeno tudi za mlajše generacije, ko ostarijo. 

V Medgeneracijskem središču so ob tej priložnosti odprli tudi razstavo ročnih del njihovih članov, popoldne ob 18.uri pa bo sledilo še odprtje slikarske razstave članov Likovne sekcije Jutro pri Društvu upokojencev Novo mesto.
2.10.2017 15:39:13

Foto priponke

VIDEO: Kakovostno in dostojno staranje

Deli novicoVaši komentarji

  • Zaenkrat še ni komentarjev. Bodi prvi.

Za komentiranje je potrebna predhodna prijava.